Медитация

По-лесно е отколкото си мислиш.

Какво изплува в съзнанието ти, когато си помислиш за медитация?

MonkПредставяш ли си монах седящ е некомфортна поза с часове? Имаш ли чувството, че медитацията ще бъде скучна и досадна?

Но.. помисли отново! Медитацията е лесна и изпълнена със спокойствие, както и не трябва да си в манастир или на специално място за медитация, където да успееш да получиш ползите от нея.

В началото медитацията може да изглежда трудна и скучна, но в реалност не е така. Медитацията има редица ползи за нас и не е трудно да се започне. Вярно е, че е необходимо постоянство, но заедно можем да го направим. Ако сте се пробвали преди да започнете, но не сте успели – не се притеснявайте – всичко с времето си. Важното е, че сте направили първата стъпка натам. Сега ще споделя с вас как медитацията може да подобри живота ви (за намаляване на стреса, дори и за изцеляване на заболявания). Ще се постарая да изградим и навик за медитация и неудържимо желание да я практикувате и внедрите в йога практиката.

Защо хората медитират?

Без значение, колко от хората практикуващи медитация ще попитаме – всички ще ни отговорят едно и също – това е нещото, на което разчитат, за да се почувстват добре. Медитацията е неразделна част от йога практиката. Когато комбинирани с дихателни техники, нивото на навлизане става по-дълбоко и пречистващо, а именно това е ефекта, който всеки от нас би искал да постигне. Когато медитацията се превърне в навик, тя става един устойчив източник на вътрешен мир и спокойствие.

В нашето забързано ежедневие медитацията се явява един прекрасен метод за премахване на насъбралото се напрежение, за премахване на вина, за пречистване на съзнанието от негативни и отровни мисли, за подобряване на здравословното състояние и редица други ползи, които ще извлечем от там.

Благодарение на различните варианти за медитация, всеки от нас може да избере правилния за него начин, който ще му даде възможността да постигне желания баланс. Медитацията ще ни даде видими и реални позитивни промени в живота.

Ползи от медитацията

beach-bikini-blonde-698503Ползите от медитацията не са само приказки от типа врели-некипели. Медитацията е научно доказан метод за насърчаване на психическо, физическо и душевно здраве. Тук ще споделя позитивните резултати, които можете да получите при редовна медитация.

Намаляване и/или премахване на болка – В мозъкът съществуват естествени болкоуспокояващи вещества, наречени опиоиди. Много от болкоуспокояващите лекарства задействат тези вещества, за да премахнат болката. За съжаление, лекарствата имат неприятни странични ефекти, като пристрастяване и в последствие увеличаване на дозата. Медитацията от своя страна намалява болката без да налага освобождаването на опиоиди, което е много по-благоприятно за организма ни.

Намаляване на кръвно налягане – Хипертонията или високото кръвно налягане е опасно състояние. Поддържането му в параметри е от решаващо значение за доброто здраве и предпазване от инфаркт, инсулт или сърдечни заболявания. Оказва се, че медитацията е едно от най-добрите средства, които можем да прилагаме, за да контролираме кръвното си налягане.

Подобряване на състоянието при тревожност и депресия – Депресията и тревожността са сериозни състояния. Много хора прибягват до антидепресанти и други лекарства, за да поддържат съществуването си, но както при болкоуспокояващите, тези лекарства имат редица странични ефекти, които вредят в последствие. Много лекари в областта препоръчват медитация и йога за излизане от тези състояния. Редица проучвания в областта доказват позитивния ефект от медитацията, като тя облекчава симптомите при тези състояния.

Помага за премахване на лоши навици (например пушене) – Всеки от нас знае, че пушенето е изключително вредно, но много от нас продължават да го правят. Защо е това? Защото имаме изграден навик, който спомага за това. В редица изследвания е доказано, че тютюнопушенето е едно от най-вредните отрови, с които можем да се захраним. Много от нас са пробвали да спрат, но без успех. За щастие обаче, при придобиване на навик за медитация, това ни дава около 90% шанс да спрем цигарите или какъвто и било вреден навик и никога да не се изкушим отново към него.

Медитацията ни дава възможност да станем по-духовни и да подобрим качеството на живота си – Свързването с нашето Висше Аз ни дава възможността да получим множество позитивни резултати в живота. Дори и ако не сме религиозни, медитацията ни дава усещане за принадлежност и способност да се справим с ежедневните стрес фактори. Научно доказано е, че медитацията подобрява качеството ни на живот.

8 напътствия, които ще помогнат да започнеш

Мъж в медитацияСлед като накратко представих ползите от медитацията, предполагам, че изгаряте от нетърпение да започнете. Заедно ще изградим навик, но преди това се запознайте със следното:

  1. Започни с малко

Има много различни медитативни техники, които може да се приложат. Първото важно нещо е да започнете с кратки медитации от 2-5 минути, като след седмица ще надградите с още толкова и така докато стигнете 30 минути. При желание, може да останете по-дълго в състоянието – слушайте тялото си, това ще бъде вашия ориентир. Основно, не е времето, което има огромно значение, а постоянството и отдадеността за ежедневна практика.

  1. Запомни, че е лесно

Имайки предвид множеството техники и описанията им, не се хващайте за точността на „изпълнението“ и как би трябвало да медитирате. Много е лесно да се объркаме и изгубим в обясненията. Просто бъдете удобно седнали на стол или на йога постелка, като наблюдавате гърба ви да е изправен. Важно е медитацията да бъде усетена от вас като естествена и лесна, дори това да означава да сте седнали в колата си по време на обедната си почивка.

  1. Използвайте един метод

В търсенето на „перфектната“ техника има вероятност да се омотаем от големия избор. Вместо да пробваме нова техника ежедневно, е препоръчително да изберем една техника, която да приложим поне за месец. Ако след този месец, все още мислим, че тази техника не е за нас, тогава може да изпробваме друга.

  1. Бъдете добри към себе си

Едно от важните неща, което трябва да имаме предвид, когато започнем с медитация, е да бъдем добри към себе си. Това е времето, през което ще получаваме вътрешен мир, спокойствие и прошка за нашите действия и мисли. Задължително е да се отнесем със състрадание и доброта към нас, когато медитираме.

  1. Бъдете търпеливи със себе си

Нормално ние обичаме да се натискаме, за да постигнем даден ефект, за да бъдем перфектни в това, което правим и да постигаме целите си. Но… медитацията определено не е мястото да правим това. Дайте си глътка въздух в този момент, глътка спокойствие и свобода. Дайте си сметка, че сте „чупливи“ и добри същества, които заслужават да бъдат обичани и подходете със състрадание към себе си и през всичко, през което сте преминали.

  1. Премахнете предразсъдъците

Няма грешно нещо, когато медитирате. Медитацията не е борба или съпротива с изникналите мисли, които отнемат фокуса ни. Напълно естествено е да бъдат там, и е необходимо просто да отразим тяхното съществуване и да ги пуснем да вървят по пътя си. Няма отрицателен опит от медитация, всичко идва с постоянството и практиката. Просто приемете пътя и се насладете на процеса.

  1. Медитирайте сутрин

Най-доброто време за медитация е в сутрешните часове, защото тогава сме най-чисти мисловно. Медитацията е чудесен начин да се започне деня, а и е по-лесно да се убедим да направим нещо тогава, отколкото след дълъг и изтощителен работен ден.

  1. Обгради се с практикуващи медитация хора

Присъединете се към група от хора занимаващи се с медитация. Там ще намерим не само подкрепа и напътствия, но и приятелство. При подкрепа в начинанието и мотивацията ще бъде на лице.

Изграждане на навик

Следващите стъпки са полезни за изграждането не само на навик за медитация, но и на други желани от нас навици.

Изграждането на навик е вид стереотип, поради причината, че мозъкът ни създава даден модел по много предсказуем и разпознаваем начин. Следователно, ако следвате стъпките е много вероятно и да успеем да задържим навика.

Ето и стъпките, които ще ни помогнат:

Стъпка 1: Изберете навика, който искате да изградите и се придържайте към него

Много е лесно да се въодушевим да бъдем здравословни и щастливи личности и преди да се осъзнаем да сме се отдали на много начинания едновременно свързани с желанието ни, като например – йога, медитация, редовен детокс и здравословно хранене. И не много след това, дори и без да осъзнаваме, те вече не са част от ежедневието ни. Това се получава, защото навиците се формират един по един. Отдай се на медитация в рамките на месец или два и не започвайте нищо друго през това време.

Стъпка 2: Прикрепете новия навик, към вече установен навик

Шансовете ни да усвоим новия навик се увеличават, когато е прикачен към друг вече изграден навик. Каквото и да правим сутрин – измиване на зъби и лице, вземане на душ, разходка или упражнения – прикрепете медитацията към тази рутина. Това може да бъде времето непосредствено преди или след сутрешния ритуал. Не забравяйте, започнете с малко време като 2-5 минути на ден и постепенно увеличавайте.

Стъпка 3: Кажете на някого

Както беше споменато по-горе – обявяването на начинанието ни прави по-склонни да го направим. Самото изказване „Аз се ангажирам да медитирам всяка сутрин“ е изключително мощно средство при изграждането на навик.

Стъпка 4: Наградете се

Една от основните пречки по пътя на изграждане на навика е, че много от нас не успяват да останат мотивирани. Ето как голяма част от нас издъхват – Започваме силно, с много енергия за изграждането на добър навик, но не след дълго тази първоначална енергия затихва, мотивацията ни подкрепя, но до определен период, като и тя изчезва, и в крайна сметка ние не градим добър навик. Това, което пропускаме е отбелязването на междинните моменти, и отразяването им с награждаване за усилията ни. Всеки път, когато медитирате, не пропускайте да отбележите това подобаващо – намерете своя начин, който би ви допаднал за награда най-много, и който би поддържал пламъка на мотивацията.

Стъпка 5: Приемете медитацията като част от себе си

Вместо да си представяме, че медитираме, за да изградим навик за медитация, си представете, че тя е част от нашето ежедневие и, че ние сме на едно добро ниво. Обръщането на фокуса е нещо много малко и незначително нещо, но в същото време е невероятно мощно средство за постигане на ефект. Задайте си въпроса, какво би било да съм овладял/а медитацията, да постигам с лекота това, което искам и да се чувствам здрав/а и удовлетворен от живота си? Отговаряйки си на този въпрос с усещане и емоция ще успеем да приемем идеята и визията си на медитиращ.

Стъпка 6: Медитирай ежедневно

Най-важната от всички стъпки до момента е постоянството. В началото ще има моменти, в които ще почувстваме скука и досада, но дръжте се. В крайна сметка мозъкът ще разпознае и приеме навика, който ще се превърне в естествена част от това кои сме и какво правим.

Повече за медитацията и различните видове техники може да намерите в следващите публикации в блога ми или в библиотеката на сайта тук.

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре
Translate »