Въведение

В няколко поредни статии бих искала да споделя с Вас стъпките, които ми помогнаха да развия съзнанието си в насока дихателни практики и приложението им в ежедневието ми. Преди това обачe ще напиша малко теория, която е хубаво да знаем, преди да започнем с практиката, за да знаем основните стъпки и какво да очакваме.

Какво е Пранаяма?

Думата пранаяма е основно дефинирана като „контрол над дишането“. Въпреки, че определението изглежда правилно на база упражненията, пълното значение на думата не е напълно изразено. Пранаяма, се състои от два корена: прана  и аяма. Прана – означава „жизнена енергия“, тази енергия, която съществува във всичко около нас. Въпреки, че е много близко свързана от същност с въздуха, който поемаме, енергията е много по фина от самият въздух или кислорода. Следователно, пранаяма не бива да се приема като прости дихателни упражнения целящи да се вкара повече кислород в дробовете. Целта на пранаяма е да използва дишането, за да се повлияе на потока на енергия в надите (енергийните канали), които са част от енергийното ни тяло.  Докато определението на думата „аяма“, означава „разширение“. Следователно правилният превод на думата „пранаяма“ е „ разширяване на размерите на енергията“.

Техниките, които се използват за пранаяма ни дават методите, чрез които жизнената сила може да бъде активирана и регулирана, за да може да се достигне едно по-високо ниво на вибрационна енергия.

Четирите аспекта на пранаяма

В дихателните практики има четири важни аспекта, които се използват. Това са:

 • Вдишване
 • Издишване
 • Задържане на дъха вътре
 • Задържане на дъха отвън

Различните дихателни практики използват различни техники, които използват четирите аспекта на дишането. Има и друга разновидност на пранаяма, наречена Кевала Кумбака или спонтанно задържане на дъха. Това е ниво за напреднали, което се появява при постигане на високи нива на медитация. По време на това състояние белите дробове преустановяват своята дейност и дишането спира. В тези моменти пердето, което ни пречи да видим фините аспекти на съществуването ни бива вдигнато и ние успяваме да видим висшата визия на реалността.

Най-важната част на пранаяма е всъщност Кумбака или задържането на дъха. За да практикуваме кумбака успешно обаче, е необходимо постепенно да развием контрол над дихателните функции. Следователно в практиките пранаяма се отделя повече внимание в началото на вдишването и издишването, за да се засили издръжливостта на дробовете и да се балансират нервната и праничната системи, като подготовка за практиката на кумбака. Тези практики повлияват на потока на прана в енергийните канали (надите), като ги пречиства регулира и активира, като това подсилва физическата и психическата стабилност.

Енергийното тяло

Според йога физиологията – човешката структура е съставена от пет тела или обвивки отговарящи за различните аспекти или измерения на човешкото съществуване. Тези пет тела са познати като:

 • Аннамая коша – храна – материално тяло
 • Маномая коша – разум – характер – ментално тяло
 • Пранамая коша – въздух – биоплазмено или енергийно тяло
 • Виджнамая коша – мъдрост – екстрасенсно или висше ментално тяло
 • Анандамая коша – блаженство – трансцендентно тяло

Ето и кратко описание на значението на Кошите, цитирано от Уикипедия

„Коша (санскрит: कोश), обикновено тълкувано като „обвивка“, е една от петте обвивки на Атман, или „Себе-то“ според Ведантическата философия.

„Според системата на Коша в Йогическата философия, по същество човешкото съществуване съдържа физически и психологически аспекти, които функционират като една холистична система. Системата на Коша се отнася до тези различни аспекти, като слоеве на субективната опитност. Слоевете варират от плътното физическо тяло до по-фините нива на емоции, разум и дух. Психологията се отнася до емоционалните, менталните и духовните аспекти на нашето съществуване. Заедно, всички тези аспекти правят нашата субективна опитностт бидейки живи.“ „

Въпреки, че тези пет обвивки функционират заедно, за да се формира едно добре интегрирано цяло, практиката на пранаяма работи основно с пранаяма коша. Пранаяма коша е съставена от 5 основни пранични енергии наречени „панча“, или 5-те прани: прана, апана, самана, удана, виана.

Прана, в този смисъл не се има предвид космическата енергия, а като част от пранаяма коша, която влияе на частта между ларинкса и горната част на диафрагмата. Тя е асоциирана с дихателните органи , говора и хранопровода, с мускулите и нервите, които ги активират. Това е енергията, чрез която дъхът е придърпан навътре.

Апана  е локализирана в областта под пъпа, като предоставя енергия на дебелото черво, бъбреците, ануса и гениталиите. Основно тя поощрява очистителните функции на тялото.

Самана  е локализирана между сърцето и пъпа. Активира и контролира храносмилателната система: черен дроб, тънки черва, панкреас, стомах, както на отделените от тях секрети. Самана също активира сърцето и циркулационната система, и е отговорна за асимилацията и дистрибуцията на хранителни вещества.

Удана контролира областта на тялото над шията; активира всичките сетивни рецептори – очи, нос, уши. Мисълта и съзнанието за външния свят няма как да съществуват. Удана също активира и хармонизира крайниците и асоциираните с тях мускули, сухожилия, нерви и стави, както и е отговорна за изправената позиция на тялото.

Виана – насища цялото тяло, като регулира и контролира всяко движение и координира останалите прани. Виана действа като резерв от енергия за другите четири прани.

Заедно с петте основни пранични енергии, ръка за ръка, вървят и фините пранични енергииупа прана. Те са:

 • Нага – отговорна за оригване и хълцане
 • Коорна – отваря очите и стимулира премигването
 • Крикара – генерира глад, жажда, кихане и кашляне
 • Девадата – отговаря за съня и прозяването
 • Дхананджая – отговорна за разграждането на тялото след смъртта му

Прана и начинът ни на живот

Начинът ни на живот имат дълбоко влияние на пранаяма коша и енергиите. Физическите активности, като упражнения, работа, сън, хранене, и сексуални взаимоотношения – всичко това афектира потока на прана в тялото.

Способностите на ума, като емоция, мисъл и въображение засягат енергийното тяло много повече. Нередовността в ежедневието ни (хранене, секс стресови ситуации и т.н.) изтощават или запушват потока на енергия. Това се отразява като резултат, който всички ние познаваме на „изтощеност“. Намаляването на определената прана води до намаляването на жизнеността на органите и крайниците свързани с нея, което пък от своя страна води до заболяване или метаболитна дисфункция.

Техниките използвани в пранаяма обръщат този процес, като захранват и балансират различните пранични енергии състоящи се в Пранаяма коша. Дихателните техники е необходимо да се практикуват след края на ежедневна тренировка и преди медитация. – Важно правило, което на мен много ми помогна.

Прочетете за моя метод на медитация тук  

Дишане, здраве и пранаяма

Дишането е най-необходимият и важен процес в тялото. Влияе на дейността на всяка една клетка и най-вече е директно свързан с ефективността на работата на мозъка.

Нормално ние вдишваме по 15 пъти в минута или 21,600 пъти на ден. Вдишването захранва изгарянето на кислорода и глюкозата, която произвежда енергия, за да захрани всяка мускулна контракция, жлезна секреция и мисловен процес.

Повечето от нас дишаме неправилно, като използваме малка част от капацитета на дробовете. В този случай дишането е основно повърхностно, което лишава тялото от кислород и енергия (които са витални за доброто здраве).

Първите 5 практики, които ще опиша тук са подготвителни и ни подготвят, за да навлезем постепенно и да изградим правилния дихателен навик. Допълнително, те развиват способността ни осъзнато да овладеем дихателния процес, който нормално игнорираме. С практиката развиваме чувствителност към дишането, като мускулите в гръдната кухина се развиват и се повишава техния витален капацитет, като ги подготвя за същинските дихателни техники.

Ритмично, дълбоко и бавно дишане стимулира спокойствието и чистотата на ума. Неправилното дишане разстройва ритъма на мозъка, което води до физически, емоционални и психически блокажи. Те, на свой ред, водят до вътрешни конфликти, небалансиран характер, хаотичен живот и заболяване. Дихателните практики прилагани редовно създават регулярност и дихателни навици, които заместват негативните, и обръщат процеса към позитивен. Този резултат се получава при вземането на контрола върху дишането и презаписването на естествените, спокойни ритми на тяло и ума.

Въпреки, че дишането е основно несъзнателна дейност – съзнателен контрол може да бъде поет във всеки един момент. В следствие, се образува мост между съзнателната и несъзнателната част на мозъка. Чрез дихателните практики – енергията, която е блокирана от невротични, несъзнателни мисловни модели може да бъде освободена и да бъде насочена към по-творчески ориентирани дейности.

Дишането и продължителността на живота

Освен положителните ефекти, които дишането ни набавя, то е отговорно също за качеството и продължителността на живота ни. Древните йоги изучават природата в детайл.  Те забелязали, че животните с бавен ритъм на дишане като питони, слонове и костенурки, и други, имат дълга продължителност на живота, докато тези с по- чест ритъм на дишане, като кучета, птици, зайци и т.н. живеят само за няколко години. От тези наблюдения те осъзнали важността на бавното и дълбоко дишане за удължаване на човешкия живот. Тези, които дишат бързо и повърхностно са склонни към по-кратка продължителност на живота, в сравнение с тези, които имат бавно и дълбоко дишане. На физическо ниво, това се обяснява с факта, че дишането е директно свързано със сърцето т.е. сърцето е президентът, а дишането е вицепремиера. Бавен ритъм на дишане поддържа сърцето силно, добре хранено, като допринася за дълъг живот. Дълбокото дишане също повишава абсорбцията на енергия, което подобрява динамиката, жизнеността и цялостното ни здраве.

Дихателните практики, когато са прилагани редовно допринасят за здравето на тялото, като премахват блокажите от енергийното ни тяло, което отваря каналите и повишава абсорбцията на енергия. За да можем да покачим нивото на съзнанието си е необходимо да работим за изчистването на системите. С други думи, умът ни да е спокоен, да сме овладели и спокойно да контролираме потока на енергия, което ще се отрази на мисловният ни модели модела на поведение. Това се постига с постоянството в дишане и медитации.

Когато успеем да постигнем спокоен ум, енергията да тече свободно през всичките енергийни канали – се отваря вратата към съзнателното израстване, което ни води към едно по-висше съществуване. Много ми харесва цитатът на Свами Шивананда, който ще споделя:

„Съществува тясна връзка между дишането, потоците на нервните импулси, и контролът на вътрешната енергия (жизнената енергия). Тази енергия се манифестира на физическо ниво, чрез движение и действие, а на умствено ниво, като мисъл. Пранаяма, кара един йоги да се опитва да се реализира цялата космическа енергия през тялото си, като се старае да постигне перфектност, като се сдобие с всички сили на вселената.“

Основни напътствия при провеждането на практиката си

Важно е при всяка практика да се подхожда съзнателно и да се упражнява с модерация, балансирано и внимателно в частност с вътрешното и външно мислене и живот.

Дишане. Винаги дишайте през носа, а не през устата (ако не сте специално инструктирани за това). Носът винаги трябва да се почиства с физиологичен разтвор и нети каничка, и най-вече да е чист преди практиката ви. Задръжте вниманието си на ноздрите по време на прилагането на техниките. При вдишване е необходимо да се отворят и леко разширят, докато при вдишването се връщат в нормалното им отпуснато състояние.

Време на практика. Най-доброто и препоръчително време за практика е през ранните сутрешни часове, когато тялото е свежо, а умът има възможно най-малко впечатления/отпечатъци. Ако този вариант не е удобен, друго подходящо време е малко след залез слънце. Успокояващи дихателни техники могат да бъдат практикувани преди сън. Постарайте се да практикувате редовно и в определени часове всеки ден. Последователността и редовността увеличава силата и волята, както и подготвя тялото и ума за повишената жизнена енергия. ВЪРВЕТЕ БАВНО, бавен и постепенен процес е важен.

Място за практика. Практикувайте в тиха, чиста и приятна за вас стая, която е добре проветрена. Избягвайте да медитирате на директно под слънцето, защото има опасност тялото да прегрее, освен ако практиката не е сутрешна, когато лъчите на слънцето са меки, ползотворни и здравословни.

Позиция при дишане. Удобна и устойчива медитационна поза е необходима, за да може да се приложи ефективно дишането, както и да се осигури спокойствието на тялото по време на практиката. Поза „полу-лотос“ е една от най-подходящите пози. Разбира се, може да я модифицирате според нивото си на гъвкавост – да седнете на блокче, на одеяло, или друг повдигащ леко таза предмет. Необходимо е тялото да е възможно най-релаксирано през цялата практика, като гръбначния стълб, шията и главата се поддържат изправени. При възможност използвайте тъкани от естествени материи, за да можем да подсигурим възможно най-добра проводимост на енергия.

Последователност. Важно правило е дихателните техники да се изпълняват след асани (физически упражнения) и преди медитацията ви. След изпълнението на пранаяма, може да легнете в поза „Шавасана“ за 3-4 минути.

Облекло. Да са свободни и удобни, направени от естествени материи, по възможност.

Празен стомах. Изчакайте поне 3-4 часа преди дихателната практика. Ако има храна в стомаха, тя причинява натиск върху диафрагмата и дробовете, което прави пълно и дълбокото дишане трудно.

Хранене. Балансиран хранителен режим е препоръчителен – протеини (30%), въглехидрати (50%), мазнини (20%), минерали, витамини и вода (2-3л. дневно). Свежа и жива храна да е основната съставка от дневния прием. С напредване в практиките е препоръчително да се премине към вегетарианска диета, но според мен е важно да не се определяте, а да слушате тялото си. С напредване в практиките вие ще съумеете да се отворите към вътрешните си усещания и да знаете какво трябва да поемете, за да компенсирате липсите в на тялото в текущият момент.

Странични ефекти. Когато започвате дихателни техники за първи път, е възможно да се появят някои странични ефекти, при нормално здрави хора. Те са свързани с процеса на пречистване и изхвърлянето на токсини. Някои от вас знаят този процес като „криза“. Усещания, като сърбеж, изтръпване, горещина или студ, както чувство на лекота или тежест може да се появят. Това е временно неразположение и преминава с напредване на практиката.

Противопоказания. Пранаяма – да не се прилага по време на болестно състояние. Въпреки, че прости техники и коремно осъзнаване може да бъде приложено в поза „Шавасана“. В зависимост от техниката да се прилага с изключително внимание при бременност.  

В следващата статия ще продължим с Естественото дишане, което включва коремно, гръдно и ключично… но повече по темата тогава. Сега се насладете на прекрасното време и вземете своите 2 часа слънце и витамин Д, от които се нуждаем на дневна база.

 

Бъдете здрави
По книгата: Йога - Асана, Пранаяма, Мудра, Бандха - Свами Шивананда

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре
Translate »