Ин Йога и нейните ползи за здравето ни

Добре дошли в света на Ин Йога,

Ще се радвам да се присъедините по пътя на този по-бавен и приятен стил йога, предлагащ начин за постигане на живот изпълнен с повече релаксация, повишаване на съзнанието и по-малко стрес. Докато повечето стилове те карат да изградиш и тонизираш тялото си, Ин йога поощрява това да бъдеш този/тази, кой/ято си. Баланса между Ин и Ян енергиите има голямо значение за нашето здраве, затова е добре да се обърне внимание и на този стил, който работи основно с Ин енергията в нас.

Какво е Ин йога?

Когато чуем думата йога, в повечето случаи ще си представим стилове, като Ащанга, които са доста силово ориентирани и изискват високо ниво на фокус и енергия, или бикрам йога, която нормално се практикува в загрети до висока температура зали. Но Ин йога е различна.

В древната китайска философия, Ин и Ян – описват как някак противоположни сили са свързани и мога да помогнат да се осъществи баланс. Това вярване също се вписва в йогата.

Различен стил Ин и Ян йога стиловете движат енергията през тялото и помагат да се подобри физическото, психическото и емоционалното благоденствие на човек. Ин йогата обаче, има два компонента, които Ян йогата няма – фокус върху тишината и спокойствието, и подчертаност върху по-дългото, и по-дълбоко разтягане на тъканите. Докато силовите стилове йога се фокусират върху по-бързите движения, Ин йога позволява по-бавни движения и много по-дълбоки разтягания.

По-дълбок стреч. Докато повечето стилове се фокусират върху изграждането на силата и гъвкавостта на тялото, Ин йога се фокусира върху разтягането на свързващите тъкани, като ставни връзки, сухожилия, фасция (тъканта, която обгражда и оформя мускулите ни). Точно тази по-дълбока връзка е причината Ин йога да бъде наречена „йогата на ставите“.

Пасивна практика. Поради причината, че практиката се извършва, докато сме в седнало или легнало положение, гравитацията играе роля в изграждането на по-дълбок стреч, и едновременно с това да задържим позата за по-дълго време. В Ин йога вместо свиването на мускулите и повишаването на сърдечния ритъм, за да се изгради сила и издръжливост, ние сме поощрени да постигнем спокойствие и да се предадем на гравитацията.

Древен произход, но съвременна и модерна практика

Ин йога е съвкупност от различни учения: Традиционна Индийска Хата Йога и Китайската Даоистка Ин/Ян философия. Всяка поза (асана) произлиза от хата йога, но процеса на задържане на позата за продължителен период от време се корени от Китайските Доистки практики.

В днешно време, Ин йогата ни служи много добре като ваксина срещу изпълненият ни със стрес и заетост живот, който типично е носител на Ян енергия. Твърде много Ян дейност може да предизвика дисбаланс на физическо, ментално и емоционално ниво. Всъщност, ние искаме да поддържаме баланса между Ин и Ян енергиите, между пасивното и активното, и между успокояващото и стимулиращото, откъдето идва истинското здраве.

Принципи на Ин йога

Усети своя лимит – знаейки кога да спрем по време на дадена поза – помага да създадем основен баланс между никаква чувствителност и прекалено голяма такава. Може да усетите лимита си, когато спрете навлизането в определена поза, когато усетите напрягащо усещане. Ако преминете по-надълбоко е много възможно да си причините нараняване.

Бъдете спокойни и тихи. След като намерим лимита си, ние оставаме в пълно спокойствие. Поддържаме вниманието си върху вероятността да шавнете, мръднете, и мисловно да се разсеете и да блуждаете – връщайки се в състоянието на спокойствие е смисъла да бъдем спокойни. Когато успеем да постигнем едно добро медитативно ниво по време на практиката – ние ще можем по-добре да усещаме тялото си и границите му.

Задържане на позата. В Ин йога – най-много можем да получим най-много от дадена поза, когато я задържим за по-дълго време. За начинаещите – могат да започнат със задържане между 1-3 минути, докато за напредналите – 5-10 минути.

Защо да изберем Ин йога?

Целта на Ин йога е да балансира физическото, психическото и емоционалното състояние.

Физически ползи

Ползите за тялото се изразяват в това, че Ин йога докосва всяка частица от мускулно-скелетната система. Фокуса е върху фасцията – обвивката на мускулите и органите – което ще ни даде подобрено здраве отвътре, което ще се прояви и отвън.

Подобрено състояние на ставите. Основна физическа полза от Ин йога е заздравяването на връзките свързващи ставите. Те са подсилени от постепенен, и стабилен стреч. Като прилагаме лек стрес върху ставите, чрез разтягане, ин йога помага да стегнатите и схванати стави да се отворят и да се захранят с лубрикант, който ги храни.

Повишена мобилност. С възрастта започваме да губим гъвкавостта и мобилността в ставите. Следователно е изключително важно да поддържаме бедрата, кръста и таза здрави и гъвкави, за да можем да останем с добра мобилност. С Ин йога двигателната дейност може да бъде освободена и да се подобри нивото на движение и гъвкавостта в тези зони.

Подобряване функцията на органите. Ин йога подобрява дейността на сърцето и белите дробове, чрез дълбокото дишане и повишен приток на кръв. Много от позите включват движения, които компресират и декомпресират корема ни, което води до подобряване на храносмилателната функция на стомаха, подобрява функцията на бъбреците и червата.

Психически и емоционални ползи

Спокоен ум. Едно от качествата на Ин йога е дълбокото медитативно състояние, което се постига по време на практиката, което позволява да свръхактивния мозък да бъде смирен. Когато премахнем външните дразнители и се предадем на сегашния момент, може да навлезем в медитативно състояние и да освободим психическото напрежение и да постигнем по-високо ниво на усещане за вътрешен мир и спокойствие.

Освобождение от стрес.  Когато поддържаме нивото на стрес, ние работим основно със симпатиковата нервна система. Ако това състояние продължи за по-дълъг период от време това може да доведе до здравословни състояния, като високо кръвно налягане и сърдечни проблеми. Някои от асаните биха могли да помогнат да се намали високото кръвно налягане, като се постигне едно по-високо ниво на спокойствие.

Емоционално лечение. Когато тялото е неподвижно и умът тих, някои чувства, като тъга, радост или гняв може да се породят по време или малко след края на практиката. Да изживеете тези емоции е напълно нормално и има здравословен ефект. Задачата ни е просто да ги наблюдаваме, когато емоциите се движат през нас. И тук ще вкарам една техника от Крия йога медитация – всяка мисъл е нормално да бъде там, където е.. но.. това, което можем да направим е да я отразим подобаващо и да повторим думата „Безпристрастност“, толкова колкото е необходимо, за да приемем мисълта и да я пуснем с добро.

Какво представляват чакрите?

Според Източната философия – чакрите са енергийни точки („колела“ / „дискове“) в цялото тяло, през които протича жизнена енергия.

Освен благоприятното въздействие на Ин йога върху физическото тяло, практиката може да има благоприятен ефект върху изчистване и балансиране на чакрите. Когато чакрите са блокирани е възможно да имаме налично мускулно напрежение и/или ставна скованост, или емоционални дисбаланси, като хронични страхове и негативни емоции. Благодарение на практикуването на Ин йога може да ни помогне да изчистим енергийните блокажи и да възстановим баланса.

Чакрите – мантри и асани

 1. Коронна чакра

Мантра: ОМ (или тишина)

Препоръчителни асани: всяка дихателна техника; Седнала медитация и Шавасана

 1. Чакра на третото око

Мантра: ОM

Препоръчителни асани: Поза дете

 1. Чакра на гърлото

Мантра: НАМ (Латиница)

Препоръчителни асани: Neck release

 1. Чакра на сърцето

Мантра: YAM (Латиница)

Препоръчителни асани: Supported fish

 1. Чакра на слънчевия сплит

Мантра: RAM(Латиница)

Препоръчителни асани: Lying Spinal Twist

 1. Полова чакра

Мантра: VAM (Латиница)

Препоръчителни асани: Any dragon asana

 1. Коренна чакра

Мантра: LAM(Латиница)

Препоръчителни асани: Deer or Squat

В началото може да е проблем да се направи пълно изчистване поради причината, че не вярваме и не виждаме точно какво трябва да изчистим. СПОКОЙНО, това е нормално. Процесът е продължителен, няма как да стане от днес за утре. Може да си помогнете в началото с уред, който помага на чакрите и клетките да разпознаят своята честота и да се балансират с редовно прилагане – ПОЛАРИС диск – прочетете повече за диска и възможностите му тук.

Какво са меридианите?

В Китайската медицина, енергията, наречена „Чи‘ преминава през тялото ни през канали наречени меридиани. Когато са чисти и здрави, каналите могат да ни дарят с дълголетие и да помогнат на органите ни да функционират по-добре.

Как работя меридианите?

Меридианите могат да бъдат описани като канали или пътища, които контролират потока от енергия преминаващ през тялото. Те не са физически съдове, според разбиранията ни на материално ниво, а са енергийни пътища (невидими за нашето око, ако не е тренирано).

Вярва се, че при стрес, трудност с изживяването на емоциите, нездравословен хранителен режим могат да блокираме меридианите и да запушат каналите с тежка болестотворна енергия, което създава на физическо ниво – заболяване.

Според философията на Ин йога – тя може да помогне каналите да бъдат отворени и баланса да бъде възстановен. Практикувайки асаните меридианите в тялото биват стимулирани и потока на енергия нормално протичащ – подхранващ органите в тялото и възстановяващ енергийното ниво на организма. Когато се почувствате в дисбаланс –практикувайки Ин йога – може да разблокирате меридианите.

 1. Меридиан на черен дроб

Свързан с: кръвопотока, гъвкавостта на сухожилия и ставни връзки, и менструалния цикъл

Когато в дисбаланс: Може да причини стомашна болка, болка в кръста, скованост в ставите, гняв и раздразнителност.

Пози за постигане на баланс: Straddle

 1. Меридиан на жлъчка

Свързан с: жлъчката и енергията на движението и действието

Когато в дисбаланс: когато е дисбаланс може да причини главоболие, проблеми с очите, инсомния, боязливост, и нерешителност.

Пози за постигане на баланс: banana

 1. Меридиан на бъбрек

Свързан с: сексуалната енергия, и производството на костен мозък

Когато в дисбаланс: проблеми с отделителната система, репродуктивни проблеми, болки в кръст, страх и несигурност.

Пози за постигане на баланс: Buterfly

 1. Меридиан на пикочен мехур

Свързан с: премахването на токсичните течности от тялото

Когато в дисбаланс: болки в кръста, проблеми с отделителната система, проблеми със зрението, нерешителност.

Пози за постигане на баланс: caterpillar

 1. Меридиан на далак

Свързан с: храносмилане и потока от хранителни вещества в тялото

Когато в дисбаланс: храносмилателни проблеми, стомашни проблеми, умора, мозъчна мъгла, силна тревожност.

Пози за постигане на баланс: saddle

 1. Меридиан на стомах

Свързан с: храносмилане и психическото състояние

Когато в дисбаланс: проблеми с храносмилането, болки в стомаха, силна тревожност и безпокойство.

Пози за постигане на баланс: Twisted dragon

 1. Меридиан на сърце

Свързан с: снабдяване на органите с кръв и контрола над емоциите

Когато в дисбаланс: болка в гърдите, сърцебиене, проблеми със съня, тревожност и депресия.

Пози за постигане на баланс: Sphinx

 1. Меридиан на тънко черво

Свързан с: отделянето на хранителните вещества да бъдат усвоени и елиминирани

Когато в дисбаланс: храносмилателни проблеми, лоша циркулация, болка в долната част на корема, и лоша умствена бистрота

Пози за постигане на баланс: Bowtie

 1. Меридиан на бял дроб

Свързан с: регулация на дишане и набавяне с енергия

Когато в дисбаланс: дихателни проблеми, проблеми с гърло и носа, тъга и мъка

Пози за постигане на баланс: Melting heart

 1. Меридиан на дебело черво

Свързан с: премахване на отпадъците от организма и резорбцията на вода.

Когато в дисбаланс: Запек, болки в гърлото, болки в корема, тревожност и трудност да пуснем (предмет, човек, ситуация)

Пози за постигане на баланс: Lying chest opener

 1. Меридиан на перикард

Свързан с: премахването на излишната енергия и защитата на сърцето

Когато в дисбаланс: сърдечни проблеми, отрицателни сексуални чувства, трудност в изразяването на емоциите.

Пози за постигане на баланс: Wrist extensor stretch

 1. Меридиан на троен нагревател

Свързан с: регулацията на метаболизма

Когато в дисбаланс: проблеми с апетита, проблеми с ушите и гърлото, емоционална нестабилност

Пози за постигане на баланс: Eagle arms

Дихателни техники

Дихателните техники могат да ни помогнат да балансираме енергийните нива, да ни предразположи към медитативно състояние и да подкрепи тялото ни по време на практиката ни. Практикувайки дихателните практики ще ни помогне да забавим и успокоим дишането, като го направим по-дълбоко.

Алтернативно дишане или наречено още Нади Шодхана

Как да започнем йога практика?

Прочетете основните напътствия преди да започнете йога практика тук.

Запомнете – напредването в практиката ще даде една чудесна предпоставка да сте здрави. Заедно с йога практиката комбинирайте с масажи, които ще помогнат да направите прогреса си много по ефективен и пълноценен, благодарение на стимулирането на тъканите към регенерация. Масажите дават този чудесен ефект и затова не пропускайте възможността да си дадете този подарък сега.

Запишете своя час за масаж на цяло тяло на 0876 878 859

За повече информация посетете страницата за Холистичен масаж с Таня Васи.

Повече за Холистичните масажи може да прочетете тук.

Авторски публикации 49

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Свързани публикации

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре
Translate »