ЕФЕКТЪТ НА МАСАЖА върху различните органи и системи

Масажът може да стимулира и релаксира тялото и умът. Кожата, кръвта и лимфната система са стимулирани, което от своя страна поощрява циркулацията, подпомага клетъчната регенерация и премахва образувалите се токсини. Когато напрежението в мускулите е премахнато, схванатите стави и сухожилия са разпуснати, а нервите успокоени – ние получаваме едно общо чувство на спокойствие, празнота и вътрешна свобода.

Нервна система

Нервната система е сложна мрежа, която предава съобщения от мозъка към останалите части на тялото. Частта от нервната система, която контролира множество физиологични процеси в тялото започва от основата на черепа и се спуска надолу по дължина на гръбначния стълб – тя е защитена от прешлените му. Милиони нервни окончания преминават през тялото, които до голяма степен контролират функционалността му. В зависимост от дълбочината на масажните движения нервните окончания могат да бъдат стимулирани или успокоени.

Кожа

Чрез масажа се подобрява кръвообращението. Това помага за ексфолирането на повърхностни мъртви кожни клетки, тонизира кожата и насърчава нейния процес на обновяване. Масажът помага да се поддържа здравината и храненето на колагеновите влакна, които придават на кожата здравина и еластичност. Допълнително се регулира дейността на потните и мастни жлези, които смазват и овлажняват кожата.

Мускули

С увеличаването на притока на кръв – жизненоважните хранителни вещества намиращи се в кръвта циркулират по-ефективно. Масажът е популярен при активните спортисти, защото те целят бързо и своевременно възстановяване на силите и функциите на организма след тежки тренировки. Масажът също е популярен сред образованите хора, които са наясно със значението на поддръжката на тялото си, което всъщност им позволява да бъдат ефективни в дейностите и живота си. Работейки в синхрон с тялото и нуждите си, ние можем да постигнем един сравнително щастлив живот.

Подобряването на мускулният тонус – позволява да се възстанови подвижността и да се осигури елиминацията на отпадъчните продукти в тялото след физическо или психическо натоварване. Самомасажът преди упражнение би помогнал за загряване и разхлабване на мускулите, ако е направен след това, ще помогне за намаляване на болки и напрежение в мускулите и крайниците.

Циркулация и Лимфна система

Благодарение на масажа, кръвоносните съдове се разширяват, като се увеличава кръвообращението. Добре работещата кръвоносна система – ефективно снабдява съставните части на кръвта с кислород и хранителни вещества, като успешно захранва милиардите клетки. Това е жизненоважно за здравословното функциониране на цялото тяло – мускули, вътрешни органи и системи, като бъбреци и черен дроб. Едновременно с увеличеното кръвообращение подпомага лимфната система, която абсорбира и елиминира токсични и отпадъчни вещества. За разлика от циркулацията на кръвта, лимфната система няма налична помпа, като сърцето, и зависи изцяло от мускулната дейност, за да извършва ефективно функцията си. Масажът, в случая, е важен за ускоряването на поток на лимфата, за да може да се насърчи по-ефективното филтриране и елиминиране на отпадъците в тялото. Ефективната лимфна система осигурява силна имунна система за борба срещу инфекции и болести.

Храносмилане

Масажът мобилизира храносмилателната система, така че процесите на усвояване и елиминиране на храната се подобряват. Проблеми като запек и метеоризъм биват премахнати с редовни масажи в областта на стомаха по посока на часовниковата стрелка (т.е. по посока на движението на перисталтиката в дебелото черво). Храносмилателната система много бързо реагира, когато има наличен стрес. Редовните масажи намаляват тревожността и напрежението, като регулира храносмилането. Китайската медицина много добре описва връзката на храносмилателната система с нашето настроение, чувства, мисли, и т.н.

Защо масажът е изключително важен за нас?

Масажът е терапия, която подобрява качеството на живот и здравето ни на много нива – физическо, емоционално, психическо, енергийно и т.н. Намалява стреса, подобрява циркулацията на кръвта, подпомага освобождаването от токсини и засилва имунитета.  За нас това е възможност да се чувстваме истински щастливи, жизнени и спокойни.

Затова не пропускайте и запишете своя час на 0876 878 859

Ако не сте ме посещавали преди, а искате да тествате масажътдарявам Ви 20% отстъпка, за да може да се насладите не удоволствието от грижата за себе си.

Авторски публикации 49

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре
Translate »