Юджай

Мили читатели, ето поредната дихателна практика, която според мен е много важна да имаме в запаса си от средства за самопомощ, за да можем да реагираме адекватно на определените ситуации от живота.

Ползите от Юджай пранаяма са много, но най-важната и ключова полза е – успокояващото влиянието върху нервната система. Друга също важна полза е, че създава ефект на топлина в тялото. Техниката е използвана в йога практиките, за да се погрижим за нервната система и да успокои мислите. Има дълбок релаксиращ ефект на психическо ниво. Помага при безсъние и може да бъде практикувана в поза Шавасана преди сън.

Основната форма на техниката без задържане на дъха или използването на бандхите – намалява сърдечния ритъм и е много полезна за хора с високо кръвно налягане. Юджай техниката помага за намаляване на ефекта на задържане на вода.

Юджай може да бъде практикувана във всяко положение на тялото, правостоящ, седящ или дори в легнало положение. За тези, които страдат от изпъкнали или изплъзнати дискове, както и от вертебрален сподилит може да прилагат Юджай в поза Ваджрасана или Макарасана.

При изпълнението на техниката лицето трябва да е напълно релаксирано, като не свивате гърлото прекалено силно. Контракцията му е хубаво да бъде мека и приложена през цялата практика.

Значението на думата Юджай от Санскрит е „победоносен“. Извлечено е от корена „Джи“, което означава „да завладее“ и представката „Юд“, която означава „принудително затваряне“ в случая. Следователно, Юджай е техника, която дава свобода от оковите на робство. Също тази техника е позната като дъхът на медиума, защото води практикуващия към фините нива на ума. Използва се също заедно с кечари мудра, (ключалката на езика), както и в тантричните медитативни практики  – мантра джапа, аджапа джапа, в крия йога и прана видия.

Юджай техника (дъхът на медиума)

Седнете удобна позиция, за предпочитане са медитационните асани.

Затворете очите и релаксирайте цялото тяло.

Насочете вниманието си към ноздрите и позволете на дишането да стане спокойно и ритмично.

След като се постигне този ефект, насочваме вниманието си към гърлото.

Опитваме се да усетим или да си представим, че дъхът бива придърпван навътре и навън през гърлото, а не през ноздрите; все едно, че вдишването и издишването се осъществяват през малко процепче в гърлото.

Когато дишането стане бавно и дълбоко, леко свиваме глотиса (гласовият си апарат, който се намира в ларинкса), докато направим звук от свитото гърло наподобяващ на тежко дишане. Ако практиката се извършва правилно, би трябвало да се види раздвижване на коремната област (коремно/диафрагмено дишане).

Вдишването и издишването трябва да са дълги, дълбоки и контролирани. Практикувайте пълно йогийско дишане, докато се фокусирате върху звука, който трябва да произведем с гърлото си с преминаващият през него въздух.

Звукът от дишането не трябва да бъде много силен. За практикуващия може да се чува по-осезаемо, докато за аудитория, не би трябвало да се чува.

Продължителност: практикувайте от 10 до 20 минути.

Противопоказания: да не се прилага при интровертни хора по своя характер. За хората със сърдечни проблеми, да не се комбинира Юджай със заключване на бандхите или задържане на въздуха.

С напредване в техниката – може да се комбинира с Джаландхара и мула бандха заедно с вътрешно и външно задържане на въздуха (кумбака). Не се насилвайте да прилагате кумбака за повече от 1-2 секунди в началото. С напредване може постепенно да увеличавате продължителността.

Бъдете здрави

Ако намирате сайта и блога полезни за вас и вашето развитие ще сме благодарни ако подкрепите дейността на екипа, чрез дарение през www.paypal.com на taniavasi@yogaliciousbg.com

По книгата: Йога - Асана, Пранаяма, Мудра, Бандха - Свами Шивананда

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре
Translate »