Капалбхати

Още една чудесна дихателна техника, която можем да добавим. Тя се различава от нади шодхана, юджай, пълно йогийско дишане и други по това, че дишането е бързо, енергично и осъществено през корема.

Тази техника, която носи чувство на чистота и яснота в предният дял на мозъка влияе на физическо ниво –  чрез ритмично дишане, като поддържаме фокуса си върху броенето, и на енергийно ниво – на чакрата на третото око.

Препоръчително е да се прилага след физически упражнения (спорт, йога и т.н.) и веднага преди медитационните техники (Пратяхара 5-ти и Дхарана 6 ти стълб). Може да бъде практикувана по всяко време на деня, но е необходимо да бъде практикувана на празен стомах, минимум 3-4 часа след хранене.

Необходимо е да се обърне внимание на състоянието на тялото по време на практиката. Ако усетим болка или замайване – спираме и сядаме спокойно, докато премине. След това, можем да започнем отново, но с повишено внимание и по-малко упражнена сила при дишането.

Противопоказания: Капалбхати не бива да се практикува от хора със сърдечни проблеми, високо кръвно налягане, вертиго, епилепсия, инсулт, херния или язва на стомаха.

Ползите от друга страна са, разбира се, много. Капалбхати пречиства Ида и Пингала каналите, както и премахва сетивното разсейване от ума. Тази техника се използва да се захраним енергийно умствено за повишаване капацитета на ментална работа; да премахнем сънливост или да подготвим ума за медитация. 

Повече за енергйната ни система може да прочетете тук.

Подобен пречистващ ефект се изразява и при белите дробове – добра практика за астматици и за тези страдащи от емфизем, бронхит и туберкулоза. След няколко месеца на подготовка, може да бъде ефективна практика за прилагане при раждане. Балансира и прави устойчива нервната ни система, както и тонизира храносмилателните органи.

Капалбхати техника (дъхът почистващ предният дял на мозъка)

Седнете в удобна за медитация поза – падмасана(лотус), като първи избор; или полу-лотос, като придържате главата и гръбначния стълб в изправено положение, а ръцете спокойно поставени в Чин или Гиана мудра върху коленете.

Затваряме очи и релаксираме цялото тяло.

Вдишваме дълбоко през двете ноздри, разширяваме корема, а издишваме със силна контракция на коремните мускули. Без напрежение.

Следващото вдишване пасивно позволяваме на коремните мускули да се разширят. То трябва да е спонтанно, без напрежение и сила. Издишваме отново със силна контракция на коремната стена. За начало можем да започнем с 10 вдишвания по този начин, като отброяваме всяко вдишване наум. След направата на 10 – вдишваме и издишваме дълбоко – това представлява едно повторение.

Упражняваме Капалбхати от 3 до 5 поредности.

След приключване на практиката, вниманието ни е добре да бъде насочено в нулевата точка в областта на третото око, с чувство на спокойствие и чистота.

Важно условие при прилагането на техниката Капалбхати е да се прави коремно дишане вместо гръдно. Бройката от 10 може да бъде увеличена до 20 след засилване на коремната мускулатура.

Да се прави до 5 повторения от 10 – 20 вдишвания.

За повече информация и обмяна на опит се свържете с мен на посочените контакти.

За тези от Вас, които имат желанието да започнат йога практика с цел дългосрочно здраве може да се възползвате от безплатните индивидуални йога уроци. Практиките са основно насочени в Ащанга поредността и учението, което ни дава цялостна система за духовно израстване чрез физическата практика. Част от теорията може да прочетете в статията за метода Тристана, който е неразделна част в работата по 8-те стълба на израстване.

Бъдете здрави

 

 

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре
Translate »