Депресията – Как да я преодолеем?

Всеки от нас в живота си е имал тежки периоди, любовни разочарования, безпаричие, загуба на работа или близък човек, тежко заболяване и/или други. В тези моменти някои от нас съумяват да намерят пътя си, но други започват да присвояват и припознават усещането за безсилие и невъзможност да намери решение, чувството за провал, изоставяне, нещастен живот рисува мрачни картини на живота, като част от своя сценарий за живот. В такива моменти, като погледнем към бъдещето си виждаме безизходица, на която ако не обърнем на време внимание може да създаде сериозни неприятности. Колкото по-дълго стоим в полето на проблемите си, толкова по-дълбоко се вкореняват те.

Депресията е свързана с изживяване на себе си, като неоценен и не успял човек, който е неудовлетворен от живота и постигнатото до този момент. Когато животът не отговаря на очакванията ни, нещастието се измерва с разликата между обективна реалност и представата ни, такава каквато бихме искали да е тя.  Получава се едно разминаване на реален и мечтан живот, и колкото е по-голяма тази разлика, толкова е по-дълбоко и трайно е депресивното състояние. Целият живот се сгромолясва пред очите ни, което допълнително нанася дълбоки вреди, като с времето ставаме страничен наблюдател и постепенно абдикираме от него. Сътворените тревоги, които имаме днес ги оставяме за утре, вдругиден, следващата година и т.н., сякаш нямаме сила да направим крачка напред.

Депресията е реално  изживяване на конфликта вътре в нас.

Как да се справим?

Отговорът на този въпрос се намира вътре в самите нас, но докато стигнем до разковничето е необходимо да следваме стъпките:

  1. Да осъзнаем и да приемем, че сме в депресивен период.
  2. Да споделим с близките ни хора състоянието си.
  3. Ако до един месец няма промяна в него, да потърсим професионална помощ – консултация с психоаналитик, психотерапевт или психолог.
  4. Да се настрои за разумен период за промяна. Нормално желанието ни е бързо да постигнем решение и резултати, но важното е, излизането от депресията да е трайно. За да изградим новите навици, да ги включим в живота си, и да започнем да живеем с тях се изисква време. Първите резултати може да се наблюдават след два-три месеца, а трайните след 5-6 месеца.

Депресиите показват, че трябва да променим важни неща в живота си като характер, разбирания/възприятия, самооценка и изживявания. Тези промени можем да направим само ние. Да, имаме нужда от помощ, но отговорността и постоянството зависи от нас. Да не се заблуждаваме, че нещата ще се оправят от самосебеси. Изградените навици и установения стереотип на живота се променя бавно. Заместват се с нови навици и разбирания, като създаваме нова програма, по която започваме да живеем.

Автор: Лидия Нецова – Психолог

 

Авторски публикации 49

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Свързани публикации

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре
Translate »