Методът Тристана – Ащанга йога

По дългия път на растеж и развитие с йога, едно от нещата, които ми липсваха до този момент бяха знанията за метода Тристана, в който фокуса се отдава на три обикновени неща – дишането, позата и погледа. На тези три важни аспекта се базира Ащанга йога практиката. Едновременно с това, е изключително важно да се спазват 8 – те стълба на духовно израстване, за да се постигне пълно физическа и духовна трансформация и да се постигне вътрешен мир. Методът Тристана ни дава безопасна последователност за практикуването на асаните.

Практикуването на позите има дълбок и лековит ефект. Например, навеждането напред поощрява освобождаването на таза, следователно телесният труп се пречиства от излишните мазнини и се оптимизира храносмилателната функция на стомаха. Усукващите пози –  изстискват тялото както мокра кърпа се изстисква – което подпомага храносмилателната система да работи по-ефективно, като внимателно масажира вътрешните органи и им помага да изкарат акумулираните токсини извън тялото. Все пак, необходимо е да се отбележи, че сама по себе си една единствена поза няма лечебен ефект. Практикувайки позите, докато дишаме дълбоко повишава способността на тялото да се регенерира. Това става благодарение на поощрената работа на парасимпатиковата нервна система, която е отговорна за растежа на организма. Под „растеж“ се има предвид регенерация, защото възстановителните процеси се отключват тогава. Докато организма е под въздействието на симпатиковата система, всички възстановителни процеси са в застой, за да може организма ни да е добре подготвен за заплахата, срещу която сме изправени.

Когато придържаме вниманието си върху една точка тренираме ума да бъде насочен еднопосочно, което води до постоянен фокус навътре в нас. Единствено с трите компонента на метода Тристана – дишане, асаните и фокуса е възможно да се постигне напредъка, който искаме. Тествано и усетено лично. Разбира се има много какво да надграждам, и ученето продължава до края на живота ни в буквалния смисъл. Винаги ще има нещо различно и ново видяно с различно ниво на съзнание в един по-нататъшен етап от развитието ни в йога.

Как всъщност действат йога асаните?

Лечебния ефект на физическата практика е по-лесно разбираем, подобно на полезността от редовното измиване на зъбите. Когато използваме тялото ежедневно, натрупването на утайка и токсини във вътрешното пространство е неизбежно. Ако не правим редовно пречистване от токсини и нечистотии, тялото ще започне да се само разрушава. Йога позите изчистват тялото отвътре, като чрез тях се достига до едни от най-трудно достижимите места чрез усукванията, навежданията, сгъванията и дишането, за да „изгорят“ застоялия материал. Без постоянното изчистване благодарение на асаните, дейността на вътрешните органи и нервно-мускулната система се възстановяват мудно. Докато с редовна практика, тялото успява да се само възстанови.

На емоционално и психическо ниво, йога позите повишават съзнанието ни във всяка част на тялото. Заедно с ползата от повишеното осъзнаване, ние получаваме множество умствени и емоционални ползи. Както плака се натрупва по зъбите и артериите, старите емоции остават натрупани и застоели във финото емоционално тяло. Физическото тяло е тясно свързано с подсъзнанието ни. Ако задълбаем надълбоко в „заспалите“ зони в тялото, ще разберем, че то е резервоар на стари спомени. В случая говоря за ума/мозъка ни, който се базира основно на спомени, емоции и навици от миналото. Темата е наистина много интересна, но това ще е в друга статия. Статия посветена на Джо Диспенза и неговия метод, който също може да се приложи заедно с йога. Правилната комбинация и доза от методите правят лечението и промяната възможни.

Самскара, или отрицателните модели на мисли и поведение, са вкоренени в тялото и се въплъщават на физическо ниво като скованост, стегнатост и болка. Когато йога позите ни накарат да се изправим директно срещу източника на стария навик, като се изправим пред страха, гнева, тъгата или друга травматична емоция – това се счита за дълбока терапия. С йога практиката можем да освободим и изчистим стари мисловни и психологически блокажи, които са се загнездили дълбоко във фините тела. Без да се налага да знаем, защо тези емоционални модели са там, откъде са се появили и т.н. – йога практиката ни освобождава от миналото, като отваря съзнанието ни към по-леко и светло бъдеще.

Асаните първо работят на физическо ниво с практиката, като „изгарят“ токсините от физическото, емоционалното и енергийното тяло. Позите също работят за промяната на основната програма на ума. Обикновено, когато се сблъскаме с трудна ситуация, нормалната реакция и желание са за бягството. Този модел на поведение, е естествен, но не е ефективен за създаването на един щастлив и здравословен живот. Йога тренира ума да понася трудности, вместо да бяга и да създава защитни стени и няма място за защитни механизми. Всъщност, целта е да се свали всеки защитен пласт, за да се покаже вътрешната чистота в основата на съществото ни. Когато определен дълбоко заседнал  модел на поведение е засегнат по време на практиката ни – усещането е на силно емоционално освобождение. Например, имах заседнал енергиен блокаж в гърлото (5-та чакра), който ме напрягаше много и ми създаваше токсични мисли. Имах неизказана истина, която не можех да изкажа гласно, защото имах вътрешна съпротива. По време на редовната ми практика – Ащанга primary series – позата – Uttana Padasana – или поза риба (тя е подобна – идеята е да се отвори 5-та чакра) – ми даде мигновено спокойствие и чувство на екстаз (в буквалния смисъл). Енергийният блокаж се разкара и аз бях напълно освободена. Дори и да знаех корена на напрежението си – проблема можеше да бъде премахнат само с практиката. Но все пак, за едно по-добро осъзнаване е хубаво да анализираме действията си в края на деня, да търсим прошка, и да сме благодарни. По принцип, изчистването влияе по различен начин на всеки – плакане, изпитване на страх, силен гняв, или изпитване на всякакви други силни емоции. Йогата и психотерапията вървят ръка за ръка в преодоляването на емоционалните сътресения. Освен, че практиката ще ни помогне да изчистим съзнанието си от белезите на минали събития и травми, йога ни дарява с превъзпитанието на ума спрямо мисловни модели и модели на поведение, чрез които ние можем да се справим успешно с всяко предизвикателство.

Дрищи

Насоката на погледа ни към определена точка, позволяващ енергията ни да се фокусира върху изпълнението и ефекта на асаните.

Аз практикувам йога от около 5 години насам, но винаги с прекъсване. Едно от нещата, които определено ми липсваше в практиката е знанието относно важността на погледа по време на изпълнението на асаните. В повечето случаи си мислих, че постигането на правилната поза е достатъчно, но с времето разбрах, че блуждаенето на ума се ограничава благодарение на погледа в точка, което ни позволява да приложим и задържим баланса в тялото. Да, следвала съм компетентните инструктори, които ни казват на къде да се насочи погледа ни, но никога не ми е било обяснено, защо всъщност се прави това. С практиката и навлизането ми в дълбочина в йога материята (основно чрез книгите, теорията и разбира се редовната практика), аз успявам да си обясня и усетя, колко е важно да насочим погледа си към определеното място по време на изпълнението на асаната.

Осъзнаването на важността на погледа в точка отнема време. Разбира се, при всеки е различно и според степента на усвояване.

В Ащанга всяка поза има специфична точка. Мястото, където насочим погледа си играе важна роля в насока духовното ни развитие по време на практиката. Дрищи означава „визия“ или „прозрение“ и целта му е да насочва енергията ни във определена точка, като контролира това, което виждаме и как го виждаме. Умът е повлиян от погледа, мястото, където ума ни почива по време на практиката ще определи резултата от усилията ни. С други думи, дрищи ни помага умът ни да бъде центриран в духовната сфера.

В практиката – дрищи ни помага да намерим баланса докато физически се движим. Баланса е състояние на ума, което е манифестирано на физическо ниво.  Невъзможно е да намерим баланс, когато очите ни шарят из залата. Умът насочва тялото, също насочва очите да се взират в точката на интерес. Когато сме фокусирани върху една точка – практиката ни е дълбока и силно насочена навътре. Докато погледа ни шари в множество движещи се точки – неспокоен и нефокусиран ум. Ако очите на практикуващия са блуждаещи, то и умът също. Ако обаче са фокусирани върху определена точка – то умът е спокоен и съсредоточен. Само спокоен и чист ум могат да премахнат обвивките на егото, старите програми в нас, и болката.

Съществуват 9 дрищи, всяка с определена вътрешна насоченост:

  • Междувеждието – отваря чакрата на третото око, като поощрява енергията да се покачи.
  • Поглед нагоре – помага да продължим покачването на енергията нагоре, за да може да се събуди жизнената енергия и да се освети мозъка.
  • Върха на носа – леко се притварят клепачите, като се ограничават оптичните стимулации от външната среда, което помага да насочим вниманието си навътре. Тази точка също стимулира оптичния нерв, който отваря канала на мозъка (the corpus callosum), който дълбоко хармонизира мозъчната активност в двете хемисфери.
  • Пъп – стимулира се слънчевия сплит, помага да се насочи вниманието навътре.
  • Поглед към пръстите на ръката или ходилата – насочва енергията през пространството, като създава чувството на безграничност. Тези дрищи имат важна роля за поддържането на баланса, докато правим асаните.
  • Поглед към палеца – помага да се намери баланса. Разгръща енергията на позата навън, и стимулира енергийните меридиани локализирани на там, които са приети да бъдат символи на огъня. Палецът е приет също като символ на космическата божественост, а комбинацията на палеца и показалеца формират мудра символизираща индивидуалното съзнание обединено с Божественото.
  • Поглед на ляво или дясно – концентрира ума върху по-финия поток от енергия в тялото и помага да се подобрят асаните. Когато успеем да поддържаме дрищи в спокойно и свободно по време на асана практиката е индикация, че сме успели да усвоим добре определената асана.

Единствено по време на финалната релаксация очите се затварят, в поза наречена Сукхасана или Шавасана, завършващата поза.

Магията на Дишането

Според йога – най-бързият начин за постигане на по-висши нива на съществуване е чрез дихателните практики. Нито едно от двете – дрищи или асана – не позволяват преминаването към по-високо съзнание, затова за пореден път ще посоча колко са важни  дихателните техники и подобряване на дишането ни. Основно йога практиката се базира на дишането, и всичко останало е вторично.

В началото работата с дишането, докато правим позите, може да се окаже доста стресиращо. Само дългогодишно практикуващи могат да направят асани с повишена трудност със спокойно и контролирано дишане. Когато започнем практика, основният ни фокус отива за правенето на позата и задържането в нея – нормална реакция при навлизането в дадена практика. Така, че всичко е наред. Важно е да помните, че йога е път и постоянно покачване на съзнанието, чрез ежедневните практики. С времето, фокуса може да бъде отделен и върху дрищи и дишането, за да се постигне желаният синхрон и баланс. Понякога може да отнеме години, докато интегрираме дишането в практиката си. С течение на времето осъзнаваме, че без дишането всъщност йога практиката е непълноценна. Постигането на трудни пози са лично постижение, за което трябва да се поздравите, но в крайна сметка си остават просто акробатични трикове, ако не се упражнят с дихателни техники, които са в основата на йога.

На метафизично ниво – ние поемаме въздух при раждането си и издишваме при смъртта си. Задържането на дъха между тези два момента съдържа нашата опитност в тази реалност. С други думи, дъхът съдържа нашата жизнена енергия. На Санскрит този период е известен под името Прана Ваю. Прана означава „жизнена енергия“, и в йога практиката ние работим с вятъра на своята енергия, когато практикуваме позите и дишането.

Магията при работата с дишането – означава, че когато ние го контролираме имаме достъп до 5-те фини тела (коши) – физическо, ментално, емоционално, енергийно и духовно. Дълбокото дишане е предназначено да пречисти тялото и  да освободи токсините. На физическо ниво – съзнателното дълбоко дишане стимулира сърдечносъдовата система и подобрява кръвопотока в тялото. Издишването помага да се премахнат токсините от кръвта през белите дробове, а вдишването насища кръвта с високо концентриран на кислород въздух.

Дълбокото дишане има директен ефект върху нервната система. То е асоциирано с релаксация, с активирането на парасимпатиковата нервна система, която поощрява регенерацията и здравето. Дишането е контролирано от съзнателно и несъзнателно действие, като ни дава достъп и до двете. Регулирането на дишането има огромен ефект върху това дали можем да бъдем спокойни, здрави и балансирани. Автономната нервна система основно контролира подсъзнателните функции на тялото, като – сърдечната дейност, дейността на органите, хормонален баланс, функцията на имунната система и храносмилането. Автономната нервна система има две разклонения: симпатикова и парасимпатикова. Симпатиковата нервна система е асоциирана с производството на хормоните на стреса – адреналин, кортикостероиди, повишено кръвно, повишена кръвна захар, и други симптоми свързани с отговора „бий се или бягай“. Парасимпатиковата нервна система е асоциирана с растежа – намалено ниво на стрес хормони, повишена функция на имунната система, нормално кръвно, нормални нива на кръвната захар и храносмилателна дейност и др. При всички практики на йога се използва регулиране на дишането, за да се повлияе автономната нервна система и да се засилят нервните връзки водещи до състояние на релаксация. Интензивна йога практика последвана от период на дълбока релаксация повишава способността на ума да се успокоява бързо и ефективно. Благодарение на редовната йога практика можем да възвърнем здравето на нервната система, следователно да подобрим контрола над общата функция на тялото и ума.

Дишането през носа задълбочава нивото на релаксация, докато дишането през устата изпраща сигнали за стрес и паника към мозъка. Дълбокото дишане, което се преподава в Ащанга практиките е Юджай пранаяма – стабилизира сърцето по време на тежки пози, засилва сърдечносъдовата система, задейства парасимпатиковата нервна система, и ни поддържа ума в момента сега. Йога прави връзката ни със себе си много по-силна, като ни кара да се усукваме в неудобни пози, и едновременно изисква да дишаме по време на изпълнението им, а и да гледаме в една точка. Нивото на сложност е достатъчно да спре ума ни и да му даде мир.

Интересен факт е, че се препоръчва да се използва еднаква дължина при вдишване и издишване, докато практикуваме да балансираме двете страни на съзнанието. За позите, които са трудни и болезнени, и изискват по-добра гъвкавост е полезно да се фокусираме временно върху издишването. За позите, които са тежки, но изискващи сила – фокуса да е върху вдишването и едновременно да се координира с движението.

Най-голямото предизвикателство в йога е да запазим спокойно дишането си, докато правим поредността от упражнения. Нормалната реакция, която имаме при тежки пози е да задържим дъха си, но ако спрем да дишаме, така спираме и жизнената си енергия. Важно е да продължим да дишаме дори, когато позите тестват физическите и емоционалните ни възможности. В Ащанга книгите се подчертава, че е необходимо да дишаме винаги, когато има болка, стрес, тъга, или каквато и да е негативна емоция или чувство. Научавайки се да дишаме спокойно по време на поредността от упражнения, така практикуваме дълбока релаксация, която би била помогнала при трудни ситуации. Понякога, чрез две дълги и дълбоки дишания биха помогнали да се избегне скандал с приятел.

Бандхи

Те не са четвърта част на Тристана метода, но просто надбавка към дихателните практики и заключването на енергията, за да можем ефективно да я запазим за себе си. За тях ще бъде отделена отделна статия, но ще бъде в понататъчен период, защото усвояването и прилагането на теорията до момента е много важно. Затова, хайде на работа.

Практика, практика, практика…. 

И така… Тристана метода е много полезен и е препоръчително да го приложим в практиката си, за да можем да напредваме пълноценно. Надграждането идва в момента, когато сме готови да се отворим към него, когато сме готови да направим следващата стъпка, затова бързайте бавно, за да можете да се насладите на пътя и процеса до постигането на крайните цели.

Бъдете здрави

За тези от Вас, които имате желание да започнете йога практика, имате уникалната възможност да се възползвате от БЕЗПЛАТНИТЕ йога ИНДИВИДУАЛНИ уроци с мен. За мен ще бъде удоволствие да практикуваме заедно и да градим по стъпките на Патанджали.

Авторски публикации 49

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Свързани публикации

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре
Translate »