Болки в кръста? – ето как можем да си помогнем без лекарства.

Болките в лумбалната част на гръбначният стълб (кръст) са често срещан феномен, който има все по-голям прираст, дори и при млади мъже и жени. Ако страдате от болки в кръстната област и търсите вариант да си помогнете без да приемате лекарства, тук можете да намерите възможните варианти, за да си помогнете. Посочила съм само част от помощните варианти, които съм сметнала, че ще имат най-добър ефект след прилагането им.

  • Редовен Масаж – препоръчително е масажите да са изцяло насочени холистично. С други думи, освен на физическо ниво, да се работи, на психическо, емоционално, енергийно и духовно ниво, за да се постигне един завършен ефект.
  • Физически упражнения – за изграждане и балансиране на мускулатурата в коремната област, в бедрата, сгъвачите и разгъвачите на бедрата, глутеусите и др.
  • Йога (за начинаещите – мотивацията и предварителното проучване на материята са важни за качественото напредване в практиката)
  • Наместване на гръбначният стълб (хиропрактика, юмейхо, остеопатия) – временни решения, докато не получим отново разместване на база лошо заучени пози и движения на тялото през годините.

Всеки от нас може да направи своя избор като намери най-подходящият за него терапевт и практика, за да се постигне ефекта на лечение.

Тестването и изпитването на различните методи е добър вариант да намерим най-бързо своя метод на лечение, защото както знаем – ние сме уникални по своята същност и самия лечебен процес може да протече по различен начин за всеки.

Холистични масажи

Холистичните масажи са един от най-приятните пасивни начини за възстановяване на тялото. Методите използвани в масажите са индивидуални за всеки и се цели поощряване на парасимпатиковата нервна система, която пък от своя страна е отговорна за процеса на растеж в тялото т.е. регенерацията.

Холистичния масаж предлага също и работа на емоционално и психическо ниво, което ни помага да поемем стреса в ежедневието си много по-лесно и неусетно. Зареждането, което получавате е на едно по-различно ниво от обикновените масажи предлагани в спа центровете. Разликата е, че когато го направите от специалист, който си върши работата с любов получавате лечение, което не можете да сравните с услугата, която Ви се предлага от специалист, който не е в състояние да се наслади на лечебния процес поради огромният обем от работа или скуката, която го/я обхваща, когато няма такава, което моментално Ви ощетява и нагнетява с техния емоционален и енергиен заряд.

Повече за Холистичните масажи може да прочетете тук.

Физически упражнения

Физическите упражнения – са задължителен аспект, който в повечето случаи се пренебрегва и се прибягва до лежерния и мързелив начин на самопомощ – лекарства, акупунктура, минерални извори, и др. Нормално те ни дават временно облекчение, но не премахват причината довела ни до това състояние, а именно дисбаланса и липсата на мускулен тонус, който е така необходим за цялостното здраве на тялото.

Целите, които е хубаво да си поставим през този период на тренировки са:

  • постоянство – ежедневни упражнения, с редуване на мускулните групи и добра почивка
  • премахване на корем – който в повечето случаи е основна причина за болките в кръста и износването на прешлените
  • изграждането на балансирана мускулатура – която на свой ред подобрява метаболизма в тялото, процесите е него се поощряват и то функционира в пълен капацитет.

В този период също е хубаво да се направи анализ на приеманата храна, и да се поощри балансираното хранене, което ще доведе до едно функционално тяло. Дори да правите дълги диети и ограничения, след приключване на този период, какво правим обикновено? Връщаме се към старите навици и разбра се старите неразположения и килограмите също се връщат. Защото не сме обмислили добре какво всъщност правим в дългосрочен план, а само в периода, който е за самата диета. За съжаление, много от специалистите пропускат да ни образоват в насока какво да правим след като приключи дадения период на въздържание. И на много от нас не ни идва на ум да направим усилие и сами да си набавим необходимото знание в тази насока. Затова се получават редовни дисбаланси в телата ни, които не успяваме да премахнем.

Наблегнете не изграждането на мускулите и пълноценното (балансирано) хранене.

Йога

Йогата е друг, също много добър метод за приложение при болки в кръста, но разбира се, да се практикува с повишено внимание, защото има пози, които не са препоръчителни за това състояние. Затова се посъветвайте с вещо лице преди да започнете практиката. В интернет също има много видеа, които показват редица упражнения, които могат да се приложат в тази насока. Но най-добрият вариант, е да се започне редовна ежедневна практика, всяка сутрин преди работа, заедно с дихателни упражнения, които ще помогнат на тялото да се адаптира за предстоящият дълъг ден, но отново – изключително важно е да слушаме тялото си и съзнателно да правим упражненията, вместо механично.

Защо ежедневна практика?

Защото стандартите, които са ни наложени предразполагат появата на заболявания. Стандартите са направени за целите на икономиката, за един добре залежал човек, който няма желанието да се раздвижи, за да изчисти токсините от себе си, и да престане да бъде токсичен, както в мислите си, така и е действията си спрямо себе си и околният свят. Затова всичко, което направим е над „нормалното“ за средностатистическия човек е добре да се прави за нашето здраве. (отново – слушайте тялото си, но различете старата програма, която в повечето случаи е подвеждаща). Тествайте, проверете и се уверете. Важно е да преминете бариерата, която тялото налага на база староизградената програма. То нормално иска да ни ограничи до това, което вече знаем. За да я преминем ще ни е необходима мотивация. Когато мотивацията свърши идва ред на дисциплината, затова е добре да сме наясно с процеса, преди да се захванем, за да не се почувстваме предадени от самите себе си. Нещо, което убива желанието в нас да продължим на пред и ни дава възможност да намерим извинение да спрем. И по този начин, ние се озоваваме отново в омагьосания кръг, който до болка познаваме. Знайте! Това е процес и трябва да бъдете готови и да приемете, че това ще е начин на живот, а не временна промяна, след която ние ще можем да се върнем към нормалната си рутина, която ни е докарала болките в кръста.

Наместване на гръбначният стълб

Това е добро, но временно решение за всеки от нас. Наместването е необходимо да се извърши от опитен специалист, който трябва преди наместването да направи диагностика, за да може да се разбере къде точно е проблема. Помнете! Не пропускайте диагностиката. Все пак веднъж или два пъти в годината е добре да се прави профилактично наместване, за да може да се помага на тялото, и ако има някакви блокажи – благодарение на разместване – да се оправят. В повечето случаи имайте предвид, че ако усетите и най-малкия дискомфорт, като прищипване, като силни болки в ишиас, гръбначен стълб – посетете възможно най-скоро специалист хиропрактик, за да не създавате нова мозъчна програма базирана на болката, мислите и последващото ги поведение на тялото, което може да доведе до сериозни заболявания и страдания. (относно мозъчните програми – Джо Диспенза има доста добре описани случаи как работи мозъка ни, и какво можем да постигнем с него- както да си навредим, така и да си помогнем)

И така.. това е, което мога да споделя на този етап. Разбира се, има доста информация относно мазила, които биха могли да помогнат за преодоляването на болките в кръста и мускулите, за които понататък може да понапиша. Все още проучвам варианти върху себе си, за да постигна най-добрия възможен ефект.

За тези, които сте готови да направите Холистичен масаж на цяло тяло при мен, заповядайте и запишете час на 0876 878 859 или пуснете запитване през формата за контакт.

Повече информация за предлаганите масажи от мен може да намерите тук.

При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава

Авторски публикации 49

2 коментара за “Болки в кръста? – ето как можем да си помогнем без лекарства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Свързани публикации

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре
Translate »