fbpx

Пилатес инструкторът Джулия – Споделя с нас какво е диафрагменoто дишане.

Започваме един цикъл с малко теоретични познания, които ще ви бъдат полезни в бъдещите практически занимания.

Днес на фокус е ДИШАНЕТО.

То е неизменна част от Метода ПИЛАТЕС – като не могат да съществуват едно без друго. Самото дишане предизвиква движението, което прави метода уникален по рода си.

Основното, което отличава ПИЛАТЕС от други видове физическо натоварване е съзнателната интеграция на дишане. Това е най-важното, което трябва да научим, за да можем да изпълняваме упражненията правилно и ефективно. Дишането има няколко характеристики:

  1. Дишането е равномерно – на 5 такта се вдишва и на 5 такта се издишва.
  2. Дишането е плавно – не позволявайте накъсано, рязко дишане, особено при преходите от вдишване към издишване и обратно.
  3. Дишането е през носа и направо в гърдите; често казваме, че дишаме директно с носоглътката си. Това издава шум, като на морски вълни и този звук ще ви ориентира дали дишате правилно.
  4. Няма задържане на дишането в нито един момент.
  5. Раменете остават отпуснати през цялото време.

Основните мускули, които се активират, когато дишаме правилно са междуребрените мускули, коремните мускули и диафрагмата. Във Физиологията този начин на дишане е познат като странично-ребрено дишане или диафрагмено.

Много от вас се чудят, къде точно е диафрагмата. Представете си я като парашут, който разделя гръдната от коремната кухина. Диафрагмата е закачена за основата на гръдния кош отпред и за поясните прешлени отзад. Така устройството на диафрагмата и позволява да движи централното сухожилие, основата на гръбнака, поясната част на гръбнака и каквато и да е комбинация от тези движения. Както виждате движенията в тялото са дълбоко свързани с дишането и всяко задържане на дишането по време на движение ненужно натоварва системите ни – особено кръвоносната в гръдната и шийната област. Така хабим енергия, излишно се напъваме и не използваме ефективно работещите мускули. Другата характеристика на дишането е, че трябва да се извършва в синхрон с движението – да позволим на дишането да предизвика движение в нашите тела.

Дишането има още 3 функции:

  1. Пренася кислород и хранителни вещества до всяка клетка на тялото и така зарежда с енергия.
  2. Подпомага изхвърлянето на отпадни продукти извън организма.
  3. Увеличава издържливостта.

Ако задържаме отпадни продукти на метаболизма в тялото, те рано или късно започват да причиняват различни проблеми, които се проявяват под различни форми – главоболие, стресирани мускули, болки в ставите и т.н. Дишането само по себе си няма да се справи с проблемите, но съчетано с правилно физическо натоварване стабилизира тялото и увеличава неговата издържливост. Дълбокото, равномерно и съзнателно дишане,може да замени една кардио тренировка. Сами ще забележите, как трудните и почти неизпълними упражнения, след месец-два стават лесни, а мускулите не се изморяват толкова много. Освен това, след няколко месеца такова дишане, то ще ви стане навик и ще дишате така постоянно, което е само във ваша полза.

За повече информация относно Метода ПИЛАТЕС може да се свържете директно с ДжулияПИЛАТЕС Инструктор на 0887580982, където тя ще Ви въведе.

Автор: ДЖУЛИЯ – Пилатес Твоето тяло трябва да знае кой е шефът

Авторски публикации 46

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Свързани публикации

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре
Translate »