Как йога и гладуване лекуват тяло, ум и душа?

Нека започна така…

Йога и пост (въздържание) – лекуват на 100% тяло, ум и душа, но самия процес е доста всеобхватен погледнат през различните страни на призмата. Ще се постарая да обхвана възможно най-добре процеса, но отново, имайте предвид, че от тези два стълба – йога и пост (въздържание) – има още съпътстващи детайли, които ще ни помогнат да разберем как да си помогнем и да следваме възможно най-лесния си житейски път.

Прочетете повече за воден пост тук

Много от нас през живота си в търсенето на спасение от болка, страдание, или просто от желание да бъдат в крак с тенденциите избираме вариант за житейски път, който е комбинация от йога практики, дихателни техники, медитации, други активности свързани с израстване, и разбира се хранителен режим подходящ за един йога. В определени моменти, според астрономическите прогнози, според аюрведичните или православните календари, някои пък следват интуицията си (както аз правя), се подлагаме на лечебен пост ( който представлява – въздържание от храна (гладуване), от плътски удоволствия, негативни мисли и емоции,  и от други възможни дразнители на сетивата ни) – с цел осъзнаване и засилване на волята и вярата ни. Нашата податливост към дразнителите бива овладяна и контролирана с времето. По този начини, ние успяваме да освободим достатъчно енергия, която се използва от организма за отключване на регенеративните процеси в него. След като отключим този процес – организма бива подложен на тотално възстановяване. Колкото по-продължителен поста, толкова лечението е по-ефективно. Според Петко Кърпачев – народен лечител – периода за изчистване на всичките системи в тялото е 42 дни – 6 седмици – през които всяка система се изчиства последователно, като се започне от главата надолу. Моят опит показва, че е необходимо всеки да търси своя метод, чрез който ще постигне най-добрия за себе си ефект. Но ПОМНЕТЕ! Това е процес, и самото търсене е част от пътя ни, който прави процеса изпълнен с емоции, резултати, научаване нови неща, осъзнаване на вселенските закони, и на това, че всичко е едно. Започваме с времето да правим връзката между микрокосмоса и макрокосмоса. Виждаме, колко е просто да живеем, стига ние самите да не си усложним пътя. Виждаме, че всичко е ЕДНО – като то може да бъде приложено във всеки аспект от живота ни, просто под различна форма.

Get your 20% discount for Holistic massage with Tania Vasi. Book now on 0876 878 859 - DISCOUNT CODE: 7777


Вселенските закони според, които се водя аз – се проявяват под формата на проникновения в живота ми – разбира се, за да достигна до тези проникновения, е трябвало да премина през различни препятствия, трудности, болки, страдания, да изчета огромно количество литература, за да има промяна и растеж отвътре.

С други думи, болката е част от пътя ни и няма как да има растеж и развитие в нас без нея. Затова е хубаво просто да приемем този факт и така ще си помогнем, като започнем да виждаме живота си доста по-лесен и интересен за игра. Изразявам се с думата „игра“, защото реално, животът е една игра, театър, и във всеки един момент, ние сме облечени в костюмите на различните роли, които е необходимо да изпълняваме според наложения ни модел на живот. Ние, дори като възрастни си оставаме деца, които имат нужда от подкрепа, защита, от обич, грижа, от внимание и т.н. Това са така важни и необходими аспекти, които в по-голяма част от случаите не си даваме, просто забравяме за себе си, забравяме да обичаме най-важния човек на света – себе си. Защото не осъзнаваме, че когато ние сме вътрешно удовлетворени, щастливи, и обичани, ние го даряваме както към себе си, така и навън към другите. По този начин влизаме в един магически кръг, в който всъщност искаме да бъдем. Да се чувстваме щастливи, да даряваме щастие, и да се захранваме с щастието, когато допринесем на другите. Тази високочестотна енергия,  автоматично ни дарява със силата и знанието, че можем да преодолеем всяко препятствие, заболяване, проблем, стена, да изкачим най-високия връх и т.н. Устойчивост – която е необходима, за да продължим напред удовлетворени и щастливи.  Докато има и версията на магическия кръг, който работи за нас в негативен аспект. С други думи, когато фокуса ни е основно върху „наполовина пълната чаша“, ние реално привличаме подобни събития, хора и живот, изпълнени с лишения, недоимък, нещастие, трудности и т.н. Допълнително, искам да обърна внимание на формулировката, която използваме в мислите си за себе си и молбите си към енергията (Господ, Твореца, сътворението, и т.н. определете го според Вашето разбиране и вяра). Например, Вие отправяте молбата си по следния начин „ Моля за помощ“ – автоматично според вселенския закон, Вие ще привлечете ситуации, които да Ви помогнат – НО – за да се наложи да Ви помогнат – Вие ще сте изпаднали в ситуация, която налага помощта, която търсите .. хе хе, разбирате, нали? В случая, Вие ще формулирате следното, за да сте добре, и за да привличате ситуациите, които Вас ще Ви удовлетворяват „ Моля, да имам възможността да помагам, съм благодарна всичко и всеки в живота ми, и удовлетворението, изобилието, щастието, радостта, материалните блага и любовта да ме съпътстват до края на дните на физическото ми тяло в тази реалност“

От описаното в предния абзац, виждаме, че е необходимо да работим усърдно с нашите възприятия и формулирането на мислите си, за да сме на едно по-добро място. За да достигнем до този момент обаче, йога и постенето (въздържанието) са от изключително голямо значение, за тези, които сме избрали да бъдем осъзнати и будни личности. Изчистването на всички нива (физическо, ментално, емоционално и т.н.), медитациите, дихателните практики, ни позволяват да имаме контрол върху мозъка си и да творим своето бъдеще с помощта му. Ние не осъзнаваме, колко е ценно да съумеем да го контролираме, за да работи той за нас, вместо да работи за задоволяването на първичните необходимост на тялото ни. В следствие, на което стигаме до извода, че ако не положим усилия и работим в тази насока, нашето първично тяло ни следва и създава реалността, която „обществената“ система изгражда за нас (модел на поведение, модел на мисли и т.н.). Това става, чрез заучаването на различните програми – които ни се втълпяват ежедневно, чрез медии и филми, чрез родителската грижа, която в повечето случаи е ключова (но блокираща младия индивид, чрез собствените си убеждения и страхове, които отново са внедрени от системата – икономическа, образователна, и т.н.), което пречи на детето да открие себе си в ранните си години. Вместо това ние успяваме да придобием куража да разберем кои сме всъщност едва след определена възраст (което е също внедрена масова програма).

И така..

След като вече сме направили избора си – да започнем пътя на съзнаване – без значение причината, която ни е активирала – практикувайки йога в пълният си аспект (дихателни практики, медитации, и т.н.) и периодично въздържание ние постигаме лекуването на всички аспекти от нашето съществуване.

Нека да структурирам така нещата:

Връзката – Йога и постене – как лекуват тялото, умът и душата в две – три изречения?

Йога с ежедневно практикувани асани, дихателни техники, медитации, визуализации, хранителни навици, и периодично въздържание – подпомага за изчистването на (1)  тялото от токсини. След като премахнем токсините от тялото, се изчистват (2) мислите (умът). Вече преминали през първите две фази на изчистване, с всяко повторение на определените ритуали и поредности от упражнения и въздържание, подсъзнанието започва да бъде презаписвано с нашите позитивни действия и мисли. Този презапис в подсъзнанието всъщност (3) лекува душата в дългосрочен план т.е. душата израства. Израстването се изразява в това, че ние се пренастройваме на по-високочестотни вълни благодарение, на които можем да получим повече знания и информация от пространството (прочетете повече за резонанса на Шуман). Знания, които просто знаеш, че са правилни и верни, без да се налага да търсим обяснения и доказателства, както системата ни го натрапва.

При активно тяло и спокоен ум, живота ни се превръща в песен. Тогава – магията се задейства.

Какви са позитивите за нас – да търсим себе си, и какво се крие в невидимото за окото ни?

Можем да се включим в много силни енергийни потоци, които да ни помогнат в много аспекти. С други думи, това което излъчим навън, това ще привлечем към себе си. ВАЖНО! Изчистването на тяло и мисли – е задължително, за да се постигне ефекта, за който говоря. В друг аспект, когато сме изчистени, ние имаме хубави, усмихнати и светли мисли, което привлича хубави, усмихнати и светли хора и ситуации в живота ни – от където ние оформяме една позитивна памет в мозъка ни и след това в съзнанието ни, което се равнява с изживяването на РАЙ в материалният свят, докато когато имаме негативни (ниско енергийни) мисли (страх, завист, злоба, неприязън, срам, лакомия и т.н.), ние живеем в реален АД на материално ниво, който ад, пренасяме със себе си в отвъдното – и от там митът за Адът и Раят се появява, но никъде не се описва, че те всъщност може да се изживеят и СЕГА, докато живеем в миналото или базирано на миналото бъдеще. (защото нашият мозък може да работи само и единствено с база данни от миналото).

За да се придържаме в СЕГАШНИЯТ момент, когато се усетим, че не сме разбира се – аз съветвам, да се ощипем. Моментите, които можем да използваме като ориентир, са когато се усетим, че ни става трудно, че сме раздразнителни, че сме някак груби към околните, или близките и т.н.! (в смисъл, ако нещата просто не се случват, след като пробваме 2-3 различни подхода или варианта на действие). Трудността е признак, че ние сме се отклонили от пътят си, който нормално трябва да е лесен. Само да поясня какво имам предвид използвайки думата „лесно“ – в началото – почти винаги е трудно, при започването на нещо ново. Важно е да продължим да действаме в желаната насока, колкото и да е трудно, докато преминем „ограничаващата бариера на мозъка ни“. Успеем ли да направим това, нещата се случват от самосебе си, все по-лесно и по-приятно. При бягането е същото – в началото изглежда трудно, но след като преминем една определена дистанция или време, тялото се освобождава и ние можем да избягаме и 100 км. Тествайки себе си, така ние виждаме къде са ни ограниченията и в следствие можем съзнателно да работим с тях, като работим основно с техники за превъзпитаване на тялото.

Pixabay

Нека споделя и един друг аспект на бариера, който отказва много хора тъкмо преди да успеят, защото в началото са видели само трудностите, но не и резултати. Това е нормално явление, което е важно да се осъзнае. Нека да дам пример този път с природно явление, когато засадим семе, за да видим с очите си, че то израства отнема някакъв период от време. Затова, колкото по-осъзнати сме за самия процес, толкова по-лесно ще ни е да приемем случващите препятствия по пътя. Важното е да продължим, колкото и трудно да изглежда в определеният момент. Тук ми идва да опиша и движението на синусоидата, чиято траектория клони, ту в позитивната част на равнината, ту в негативната т.е. винаги има край и начало, на каквото нещо, действие или ситуация е… ВСИЧКО Е ВРЕМЕННО. Както лошото, така и хубавото. Затова и тук е хубаво да се спомене, че тези малки хубави моменти, са моментите на светлина, които ни крепят в моментите на тъмнина. И ни се дава разбирането, защо е необходимо да ценим малките моменти в живота си.

В заключение искам да отбележа, че за да извървим пътя си възможно най-безболезнено през това си съществуване, за да повишим енергията си, да бъдем по-стойностни, осъзнати и съвестни жители на планетата Земя – йогата и въздържанието (ще добавя и практичната психология) са важни компоненти от нашето ежедневие, които според мен трябва да се включват в образователната система на обществото.

Добрееее… Написах тази статия, за да отговоря по конкретно зададеният въпрос от Светлана – Лана, която прояви интерес да разбере повече за приноса на йогата и постенето в насока лечението на душата. Както и за Веселин Колев, който пожела да разбере какво ме вдъхновява.  (Вие се знаете кои сте.. хе хе)

За тези от Вас, които имате въпроси, може да се свържете с мен през контактната форма, или на посоченият телефона за връзка.

За любителите на масажите – заповядайте за желаната от Вас масажна терапия всеки ден след предварително записан час.

За записване: 0876 878 859

Повече информация относно масажите може да намерите тук 

Авторски публикации 49

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Свързани публикации

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре
Translate »