Пранаяма (дишане) – Нади шодхана

В тази статия дойде време да опиша дихателната техника Нади Шодхана и нейните разновидности. Техника, която лично на мен е една от любимите, и чрез които успявам да обърна потоците на мъжка и женска енергия, както и да балансирам дишането си. Лесна и много приятна техника за приложение, която препоръчвам на всеки да опита и разпознае.

Ползите –  Нади Шодхана осигурява на тялото захранването му с необходимото количество кислород. Въглеродния диоксид е ефективно изкаран, а кръвта е пречистена от токсини. Мозъка е стимулиран да работи на максимален капацитет. Също допринася за спокойствие, яснота на мисълта и концентрация, и се препоръчва за тези, които работят основно умствена работа. Повишава жизнеността и намалява нивата на стрес, тревожност и напрежение, като се хармонизират енергиите. Изчиства енергийни блокажи и балансира Ида и Пингала каналите, поощрявайки потока на енергия е Сушумна канала, който води до по-дълбоки нива на медитация и духовно пробуждане.

Прочетете статията за енергийните ни канали тук

За тези от вас, които желаете просто да опитате дишането и да не се задълбочавате в него – няма проблем – пробвайте, не е задължително да продължавате с надграждането (както е пояснено понататък в статията). Всичко с времето си, както много от нас знаят – съзнанието се гради, няма как да го придобием изведнъж.

Позиция на ръката: Насагра мудра (позиция на върха на носа)

Задръжте пръстите на дясната ръка пред лицето. Поставете внимателно показалеца и средния пръст в областта на междувеждието (6-та чакра), и двата пръста да са релаксирани.

Палеца е над дясната ноздра, докато безименния е над лявата. Тези два пръста контролират потока на дишане през ноздрите, като се полага натиск върху всяка последователно. Малкия пръст е удобно разположен и свободен. Ако практиката продължи продължително време, можем да използваме лявата ръка, която да подкрепя лакътя на дясната.

Нади Шодхана Техника 1  (Метод за пречистване на психиката) – Подготвителна практика

Седнете в удобна медитативна позиция – полу-лотос или лотос. (Ако е необходимо подложете си одеяло, за да имате по-добра опора и да успеете да отпуснете тялото си. Друг вариант, е да седнете с гръб към стената с прави крака, за да може да поддържате гърба изправен.) Дръжте главата и гръбначният стълб изправен.

Отпуснете цялото тяло и затворете очи.

Ще приложим йогийско дишане за кратък период от време.

Нека подготвим дясната ръка в мудра Насагра, а лявата я полагаме отпусната на лявото коляно в мудра Чин или Гиян.

Запушваме дясната ноздра с палеца – вдишайте и издишайте през лявата ноздра 5 пъти. Честотата на дишане да е нормална, и сме напълно осъзнати за всяко вдишване и издишване.

След тези 5 дишания, отпускаме дясната ноздра и с безименния пръст запушваме лявата. По същия начин вдишваме и издишваме през лявата ноздра 5 пъти, като поддържаме нормална честота на дишане.

Свалете ръката и дишайте през двете ноздри 5 пъти.

Това представлява едно повторение на техника 1.

Да се прилага по 5 повторения или 3 до 5 минути, като дишането да се осъществява без напрежение. След като практикуваме тази техника 15 дни, можем да преминем към следващата техника 2

Техника 2: Дишане, чрез редуване на ноздрите

При тази техника продължителността на вдишването и издишването е контролирано.

Затваряме дясната ноздра с палеца и дишаме през лявата ноздра.

В същото време отброяваме на ум: „1, Ом; 2, Ом; 3, Ом;, докато вдишването приключи. Това е основно отброяване.

Дишаме дълбоко с йогийско дишане, като сме напълно релаксирани.

Затваряме лявата ноздра сега и дишаме през дясната, и едновременно отброяваме отново: 1, 2, 3, като времето за вдишване и издишване да е еднакво.

След това, вдишваме през дясната ноздра, като правим същото отброяване. В края на вдишването през дясната ноздра, затворете дясната, и отворете лявата, като издишате през нея, като отброяваме до три отново.

Това представлява едно повторение.

Упражняваме по 10 повторения ежедневно.

Съотношения и време: след няколко дни, ако разбира се няма трудности, да се повиши продължителността на вдишването и издишването с по една бройка т.е. до 4 да се отброява. Продължаваме така да увеличаваме вдишване/издишване с по една бройка, когато става лесно. Така продължаваме докато стигнем 24:24.

Важно е дишането да се извършва възможно най-спокойно и е хубаво да не забързваме отброяването ако не ни стигне дъх. При най-малкото неудобство, намаляваме бройката на отброяване.

След като постигнем едно добро ниво на съотношението 24:24, можем да го променим на 1:2. Например, вдишваме с отброяване до 4, издишваме – до 8; или вдишваме – до 5, издишваме – до 10; като максимума е 12:24. Това съотношение поставя спокоен ритъм за сърцето и мозъка, като помага при лечението на сърдечно съдови заболявания и заболявания на нервната система – специфично. Докато при неразположения от стресов характер, действието е генерално.

След като усвоим напълно Техника 2 можем да минем на Техника 3.

Аз лично все още не съм стигнала до тук, но практикувам ежедневно и неуморно. J

Ще се радвам да споделите своя опит в групата за Споделен опит и алтернативни методи на лечение

Ще споделя и останалите техники, за да придобиете представя на къде е необходимо да се движим откъм дихателни практики. 

Екстра типс за вас 

Техника 3: с Антар Кумбака (вътрешно задържане)

При тази техника с представено Антар Кумбака или вътрешното задържане на дъха.

Затваряме дясната ноздра, като дишаме спокойно през лявата и отброяваме до 5.

След края на вдишването, затваряме и двете ноздри, като задържаме въздуха в дробовете и отброяваме отново до 5.

Гласовият апарат (глотиса), може да бъде леко свит, за да задържи въздуха в дробовете.

Издишваме с отброяване до 5, като отворим дясната ноздра. Веднага след издишването поемаме отново въздух с дясната ноздра, като отброяваме до 5. Затваряме и двете ноздри и задържаме за 5.

Отваряме лявата ноздра и издишваме през нея при отброяване отново до 5.

Това представлява едно повторение.

Поддържаме постоянно съзнателно дишане и отброяване. Правим 10 повторения.

Съотношение и време: поддържането на стриктно съотношение при практикуването на вдишване/задържане/издишване е изключително важно. Съотношението се променя със способността ни да задържаме дъха за дълги периоди от време при постепенно надграждане. След като усвоим съотношението 1:1:1, ще покачим на съотношение 1:1:2. Например, вдишване с отброяване до 5, задържане – до 5, издишване – с отброяване до 10. След няколко седмици на практика, след като това съотношение е усвоено добре, покачваме съотношението на 1:2:2 или Вдишване х 5; Задържане х 10; Издишване х 10.

След като приложим успешно предишното съотношение, можем да увеличим бройките с прибавяне по една бройка към Вдишването т.е. от 5 да станат 6, като всяко повторение ще се състои от вдишвания х 6; задържане х 12; издишване х 12. И така.. а напредване на всяко увеличаване, можем да стигнем до бройката от 24:48:48. Следователно, разбира се, увеличаваме съотношенията както следва 1:3:2 и 1:4:2. След като започнем да правим спокойно тези съотношения можем да преминем към техника 4.

Техника 4: с Антар и Бахир Кумбака (вътрешно и външно задържане)

В тази техника в представено външното задържане на дъха или Бахир Кумбака.

Дори и да изглежда лесно, не се старайте да задържате външния дъх.

Вдишайте през лявата ноздра. Задръжте дъха вътре, както е описано в техника 3.

Издишайте през дясната ноздра. След като дробовете са празни възможно най-много изпразнени, затваряме и двете ноздри и задържаме, като отброяваме за избрания брой.

Издишайте леко, преди да поемете отново въздух – това ще освободи заключването на дробовете, което сме направили при задържането и глотиса, и ще върне меко дейността на дихателната система.

Вдишвайте бавно през дясната ноздра.

Задръжте дъха вътре в Антар кумбака.

Издишайте през лявата ноздра.

Отново, затваряме и двете ноздри и задържаме дъха навън с Бахир Кумбака за бройката, която искаме.

Това представлява едно повторение.

Запомнете, да вдишате леко през дясната ноздра преди за поемете отново въздух и да започнете следващото повторение.

Правим по 5 повторения.

Съотношение и време: съотношението е необходимо да започне с 1:4:2:2 за Вдишване : Вътрешно задържане : Издишване : Външно задържане. Продължителността на вдишването също ще бъде увеличена от 5 на 6, както при предишната техника, с напредване на практиката.

Не увеличавайте бройката на вдишване, докато не се почувстваме комфортно с прилагането на упражнението.

Осъзнаване: Физическо ниво – на дишането и отброяването. На психическо ниво – умът лесно може да ни отнесе на друго място по време на Нади Шодхана. В началото може да не хващате на време тези моменти, но е важно да се връщате към практиката т.е. към сегашният момент. Нормално мозъка ни работи в миналото, на база минали събития, затова при всяка възможност – приемете мисълта – кажете думата „Безпристрастен/на съм“ и продължете с дишането и отброяването. Духовно – работи се с аджна чакра 9 чакрата на третото око).

Предупреждение: В зависимост от фазата на луната, една от двете ноздри нормално започва да доминира над другата по време на изгрев или залез. Това са времена на интензивна ”swara”, „Дишане“ и дейността им тогава не трябва да бъде променяна. Винаги дишайте спокойно без насилие над себе си. Дишайте само през носа. При най-малкото неразположение намалете съотношението или продължителността на времетраенето на упражненията. Напредвайте бавно с Нади Шодхана, не пришпорвайте себе си.

Повторения: Това дишане е препоръчително да се практикува след физическа практика (асана), след загряващи или разхлаждащи дихателни практики, и преди бхрамари и юджай пранаями. Най-доброто време за практика е между 4 и 6 ч. сутринта, но може да се приложи и в други часове на деня, с изключение след хранене.

Времетраене: от 5 до 10 повторения или 10 до 15 минути на ден

Практики: Практиката Нади Шодхана е предназначена да се прилага за дълъг период от време. Всяка техника е необходимо да бъде практикувана за минимален период от 6 месеца, с изключение на Техника 1, която може да бъде практикувана от 2 до 4 седмици. Развиването на съотношенията и времевото отброяване може да отнеме дори години.

Техниките 1 и 2 подготвят белите дробове и нервната система за техники 3 и 4, които техники представят задържането на дъха.

Най-голямата полза от тази практика ще бъде след като последователно и систематично се усвоява всяко ниво, вместо да се мъчим първично с техниките за напреднали.

Интересни факти: В превод този метод на дишане означава Нади – „Канал“ или „поток на енергия“ и Шодхана – „пречистване“ – или практика, която пречиства енергийните канали в тялото.

Числото 24, което е използвано в отброяването на дъха, е извлечено от древен текст, които използва Гаятри мантра да изчисли продължителността на пранаямите. Гаятри мантра е съставена от 24 индивидуални мантри.

Ако намирате сайта и блога полезни за вас и вашето развитие ще сме благодарни ако подкрепите дейността на екипа, чрез дарение през www.paypal.com на taniavasi@yogaliciousbg.com.

Бъдете здрави

По книгата: Йога - Асана, Пранаяма, Мудра, Бандха - Свами Шивананда
Авторски публикации 50

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Свързани публикации

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре